Giesecke självkritisk: ”Ett virus som lurat oss många gånger”

Publicerad

Flera expertprognoser över hur coronasmittan skulle sprida sig bland Sveriges befolkning visade sig i efterhand vara helt fel. Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke är delvis självkritisk till de tidigare prognoserna.

Professorn och tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke sa i mars att han trodde coronapandemin skulle bli som en något svårare influensasäsong, matematikprofessorn Tom Britton siade om en flockimmunitet för Stockholm i maj. 

– Jag trodde det skulle spridas mer som en vanlig influensa, mer jämt. Nu vet vi att majoriteten av de som är smittade antagligen inte är så smittsamma och det är jättesvårt att göra modeller för. Vi har “superspreaders” och folk som inte smittar överhuvudtaget, säger Giesecke i SVT:s Morgonstudion. 

Coronapandemin

”Kommer lura oss igen”

En anledning till att det var svårt att uttala sig korrekt om smittspridningen är att människors beteende har ändrats under den tid som pandemin pågått, menar Giesecke.

– Det är ett virus som lurat oss många gånger och kommer lura oss igen. Det uppför sig inte som vi trodde. Det har en klustereffekt och det spelar roll för smittspridningen, säger han.

Att ta fram flera olika scenarier för smittspridning, som Folkhälsomyndigheten gjorde i augusti tycker han är rätt väg att gå. Men att införa ytterligare restriktioner i dagsläget tycker den tidigare statsepidemiologen att man bör avvakta med. 

– Jag tycker man måste vänta och se vilken effekt de restriktioner som vi har nu ger. Om man ändrar det där en gång i veckan så vet man inte vad man gör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet