Tom Britton: Därför hade jag fel om flockimmuniteten

Uppdaterad
Publicerad

Matematikprofessorn Tom Britton förutspådde att hälften av Stockholms invånare skulle ha smittats av coronaviruset i slutet av maj och att staden då skulle ha uppnått flockimmunitet. Men så blev det inte.

– Det var en felbedömning jag gjorde, säger han.

I april presenterade Tom Britton en modell över smittspridningen i Stockholm. Tre grafer visades på en skärm i Aktuelltstudion.

Den blåa mittengrafen, det mest troliga scenariot för huvudstaden enligt matematikprofessorn, visade att runt 50 procent av stockholmarna sannolikt skulle ha smittats av coronaviruset i slutet av maj. 

Coronapandemin

Därmed skulle huvudstadsinvånarna uppnå så kallad flockimmunitet innan sommaren. Men spridningstakten blev aldrig så snabb, och någon flockimmunitet nåddes aldrig. Han uppskattar att andelen smittade i Stockholm i dag snarare ligger på runt 20 procent.

– Det var väl två orsaker till att jag hade fel, säger han till SVT Nyheter.

Beter sig inte som influensa

Dels hade han baserat modellen på hur vanlig influensa sprids. Men det skulle visa sig att coronaviruset betedde sig annorlunda.

– Det sprids mer ojämnt, många har nog hört talas om klustersmitta, och det betyder att färre kommer att smittas. När de som är lättsmittade och de som smittar många andra väl har smittats, då blir det lite lägre fart på epidemin. Det inkluderade inte min modell.

Den andra orsaken stavas restriktioner och beteenden.

– Jag hade inte räknat med att samhället skulle ställa om så mycket som man faktiskt gjorde. Möjligtvis lite sent men ändå en omställning.

Flockimmunitet fortfarande möjlig

Tom Britton tror inte att hans förutsägelser bidrog till en onödigt avslappnad inställning hos svenskarna.

– Jag sa ju även att det fanns en stor osäkerhet och att det är viktigt att man är preventiv. Jag tycker inte jag målade upp flockimmunitet som en stor räddning. Men jag och många andra tänkte nog att vi i sommar kommer kunna andas ut och återgå till det normala.

Är det fortfarande relevant att prata om flockimmunitet givet det vi vet i dag?

– Immuniteten är fortfarande viktig. I den första vågen dominerade Stockholmsregionen helt. Men Stockholm är inte alls lika dominerande i den andra vågen. Skälet till det tror jag är att det finns en partiell immunitet i Stockholm som bromsar smittan något.

Och flockimmunitet kan fortfarande nås, men inte via vanlig smittspridning, tror Britton.

– Nu hoppas ju alla, inklusive jag, att vi ska uppnå flockimmunitet genom vaccinering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet