Foto: TT

Gifta barn hanteras olika

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet får gifta, asylsökande minderåriga bo med den vuxne han eller hon är gift med – trots att barnäktenskap är olagligt i Sverige. Liberalernas ledare Jan Björklund uppmanar nu regeringen att tillsätta en haverikommission.

Sveriges Radios Ekot har granskat de sex kommuner som under hösten har tagit emot flest ensamkommande barn. I de sex kommunerna, Malmö, Mölndal, Stockholm, Göteborg, Sigtuna och Solna, har minst 70 av barnen varit gifta. De flesta är flickor mellan 15 och 17 år.

Fem av de sex kommunerna uppger, enligt Ekot, att barn som fyllt 15 och vill leva ihop med den de är gifta med oftast får det, trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag.

Björklund: ”Socialpolitiskt haveri”

Liberalernas partiledare Jan Björklund är upprörd och menar att det är uppenbart att kommunerna gör fel, eftersom deras uppgift är att skydda minderåriga.

– Det är ett socialpolitiskt haveri att svenska myndigheter och kommuner på detta sätt medverkar till att legitimera barnäktenskap, säger han till TT.

Liberalerna kräver nu att regeringen tillsätter en ”haverikommission” som utreder socialtjänsternas agerande. Partiet vill bland annat också ta bort de sista luckorna i lagstiftningen som gör att barnäktenskap ingångna utomlands vid synnerliga skäl kan tillåtas.

Skiljs åt i Göteborg

Lagen som förbjuder barnäktenskap i Sverige har funnits sedan 2014. Enligt den erkänns inte heller utländska barnäktenskap om det inte finns synnerliga skäl. Men kommunerna gör alltså olika.

I Göteborg separerar man paret, även om de är gifta.

– Den personen som är under 18 år blir placerad på ett transitboende för barn och den som är vuxen behandlas som vuxen och tas om hand av Migrationsverket, säger Therese Sammels, som är ansvarig för mottagandet av ensamkommande barn i Göteborg, till Ekot.

– Det fungerar bra. Det är inga större problem när vi förklarar varför vi gör på det här sättet och att det är svensk lagstiftning som gäller.

Malmö: Behöver mer kunskap

I Malmö, som har haft störst genomströmning av ensamkommande asylsökande under hösten, tycker Annelie Larsson som är förvaltningsdirektör att rättsläget är osäkert.

– Det är väl inte helt tydligt och det visar ju sig i det faktum att vi gör olika. Vi behöver ju absolut diskutera vidare och få mer kunskap om hur vi ska agera framöver, säger hon till Ekot.

Socialstyrelsen ser inga problem med att kommunerna gör olika eftersom socialtjänsten ska göra individuella bedömningar. Lagen reglerar inte heller om paret ska få bo ihop eller inte, enligt Katrin Westlund som är jurist på Socialstyrelsen.

– Enligt lagen finns det inget som hindrar det, säger hon till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.