Erika Bjerström med hunden Harpo. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Giftalger förgiftade hunden Harpo

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Harpo var nära att dö när han förgiftades av blågröna alger i Stockholms skärgård i helgen. Nu varnar veterinär för risker med att låta djur bada i drabbade områden.

Femåriga hunden Harpo älskar att bada. I helgen dök och badade han i vattnet på skärgårdsön Torö utanför Stockholm. Ett par timmar senare blev han sjuk.

– Helt plötsligt blev han jättesjuk. Han kräktes, fick blodblandad diarré och kunde knappt stå upp, berättar hans ägare Erika Bjerström. Hunden Harpo bor vanligtvis i USA tillsammans med sin matte som är Sveriges Televisions korrespondent i USA.

Akut sjuk

Familjen tog hunden Harpo, som är en rasblandning mellan Golden retriever och Bordercollie, i ilfart till djursjukhuset där veterinären konstaterade algförgiftning. Läget var allvarligt och Harpo behandlades med dropp och antibiotika.

– Jag var rädd att han skulle dö. Efteråt sa veterinären att han kunde ha dött om han varit en liten hund, säger Erika Bjerström.

Ett nervgift

Den kalla sommaren har gjort att algblomningen försenats i år. Men nu när värmen kommit förökar sig algerna kraftigt. På några timmar kan vattenkvaliteten förändras. Det är vissa blågrönalger så kallade cyanobakterier som bär på ett nervgift som kan göra hundarna sjuka. Framför allt är det små hundar som blir riktigt sjuka men även större hundar insjuknar, säger veterinären Lotta Möller.

– Hur sjuk hunden blir beror på hur mycket toxin djuret får i sig. Ibland räcker det med att de slickar sin päls efter att ha badat för att de ska förgiftas av cyanobakterier, säger Lotta Möller.

– Man ska inte låta hundar bada om vattnet ser brunt och geggigt ut. Vid kraftig algblomning ska hundar hållas därifrån annars riskerar de att förgiftas och i värsta fall dö, varnar veterinär Lotta Möller.

Är på bättringsvägen

Hunden Harpo har fått komma hem igen. Han är medtagen efter förgiftningen men har börjat dricka och äta igen.  I dag kom provsvaren från veterinären.

– Risken fanns att hans lever och inre organ skadats. Men vi är överlyckliga för han kommer att bli helt frisk igen, säger Erika Bjerström.

Snart är sommarsemestern över och hunden Harpo och familjen ska återvända till USA.

– På tisdag far vi tillbaka till USA. Tills dess hoppas vi att Harpo har hunnit bli så pass friskt att han kan flyga med oss, säger Erika Bjerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer