Foto: TT

Gifter i ekoägg ”oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Nivåerna av miljögifterna dioxin och PCB är tre gånger högre i ekoägg än i de konventionella. Livsmedelsverket (SLV) anser att det är oacceptabelt och manar branschen att åtgärda problemen.

Det är tidningen ATL som tagit del av SLV:s rapport sedan tidningen Land Lantbruk i början av månaden avslöjat resultaten av myndighetens provtagningar på ägg. I rapporten slår verket fast att det är ”oacceptabelt” med de höga gifthalterna i ekoäggen, eftersom ägg innehåller viktiga näringsämnen och ingår i en varierad kost.

Företagens ansvar

Myndigheten slår fast att det är företagens ansvar att se till att livsmedlen är säkra. Den som äter ett genomsnittligt ekoägg i dag ökar det dagliga intaget av dioxiner och dioxinlika PCB med hela 40 procent. Under de senaste tio åren har halterna i ekoäggen ökat med i snitt sex procent per år.

Verket lovar att samverka med branschen för att försöka komma tillrätta med problemen.

– Nu måste vi hjälpas åt att ta reda på vad orsaken är och se till att halterna sänks, säger Helena Storbjörk Windahl, chef för Livsmedelsverkets livsmedelskontroll, till ATL.

Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Då kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att öka.

Fiskmjöl möjlig orsak

Branschorganisationen Svenska Ägg har åter pekat ut fiskmjölet som en möjlig orsak.

”För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan vi i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt”, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg i ett skriftligt uttalande.

Organisationen har även inlett en utredning för att hitta andra möjliga orsaker till ökningen.

Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadligt på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.