Här har verket dumpat 40.000 ton aska.

Giftig aska dumpas på allmän soptipp

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan i dag avslöja en miljöskandal i spåren av det importerade avfallet. Ett kraftvärmeverk har vräkt ut tiotusentals ton miljöfarlig aska som ickefarligt avfall på den kommunala soptippen i Lidköping.

Längst bort på den kommunala soptippen i Lidköping finns ett stort berg med grå aska. Området kan närmst liknas med ett månlandskap – allt är täckt i ett grått damm och en kraftig doft av aska sticker i näsan.

Det är det kommunala värmeverket i Lidköping som i åratal dumpat de giftigaste resterna från förbränningen av sopor på soptippen. Resterna hanteras som ickefarligt avfall.

#sopgranskning

En stor del av soporna som förbränns kommer från utlandet. Förra året fick verket 25 miljoner kronor för att bränna soporna. Men gifterna från avfallet hamnar alltså på soptippen precis intill Vänern.

– När vi bränner avfall så binder vi föroreningarna i askan och då vet vi var de finns, säger Peter Johansson chef för Lidköpings värmeverk till SVT Nyheter.

Delade meningar

Dokument som SVT Nyheter har tagit del av visar att länsstyrelsen tagit prover på askan. Proverna visar på mycket höga halter av tungmetaller och därför menar länsstyrelsen att askan måste hanteras som farligt avfall. Det har också Mark– och miljödomstolen slagit fast.

Bara de senaste tre åren har Lidköpings värmeverk dumpat 40.000 ton aska på högen. Enligt de ansvariga på värmeverket är askan behandlad enligt så kallad Bambergstabilisering.

Det gör att askan enligt dem är mindre farlig. Bambergstabilisering innebär att askan blandas med kemikalier och vatten så att allt farligt innehåll ska stanna i askan och inte hamna i naturen. Metoden har inte fungerat enligt Länsstyrelsen.

– Det kan inte styrkas huruvida någon Bambergstabilisering verkligen sker, skriver Länsstyrelsen i ett dokument.

Inga garantier

Trots behandling är innehållet av bly så högt att askan anses som mycket giftig och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Alla instanser som prövat frågan utom bolaget, slår fast att askan måste hanteras som farligt avfall.

Den enorma askhögen ligger på en plats som är byggd för ickefarligt avfall. Soptippen samlar upp en del av det vatten som bildas på området och skickar det på rening, men eftersom tätskikten runt och under högen är sämre än på en plats för farligt avfall finns det inga garantier för att gifter inte ska läcka ut i naturen.

TIPSA OSS

Vet du mer om det här? Eller känner du till någon annan miljöskandal? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sopgranskning

Mer i ämnet