Robert Falck är kritisk till Nybros satsning på nytt kraftvärmeverk.

”Elda inte upp avfallet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik från miljöexperter, som menar att Nybros val att elda sopor i sitt nya kraftvärmeverk är helt fel och att som inte tycker att man ska elda avfall över huvud taget.

– De ska överhuvudtaget inte elda avfall. Därför att all form av avfall idag inte är avfall. Det är återvinningsbara produkter till över 95 procent. Det är det viktiga, att man ska göra något annat med avfallet, inte elda upp det, säger Robert Falck, författare till boken ”Smarta sopor”.

Kritisk till Nybros val

Robert Falck har i flera år varit VD för ett avfallsföretag i Stockholmstrakten motsvarande KSRR i Småland. Numera ägnar han sig åt att argumentera för återvinning och emot eldning av avfall. Han är kritisk till att Nybro gjort ett val som bland annat innebär att man måste importera avfall.

– Nybroborna ska inte ta hand om övriga världens avfall, det ska dem göra själva och återvinna det. Däremot så ska man givetvis värma upp bostäder och skapa el till nybroborna, genom att göra det gemensamt i ett kraftvärmeverk. Men då ska man givetvis göra det med det som vi har så gott om i Sverige, och i synnerhet i Småland och Nybro, nämligen biobränsle, säger Robert Falck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#sopgranskning

Mer i ämnet