Sopor måste importeras till kraftvärmeverken

Uppdaterad
Publicerad

Om fem månader är det dags. Då ska det nya avfallseldade kraftvärmeverket i Nybro börja leverera fjärrvärme.
En halv miljard har det kostat – den största investeringen i den lilla kommunens historia.

Men det är högst osäkert om Nybrobornas sopor över huvud taget kommer att hamna där.

I dag finns det 33 sopeldade kraftvärmeverk i Sverige och konkurrensen har blivit så stor att avfallet inte räcker till utan man får importera.

I det läget satsar Nybro en halv miljard kronor på ytterligare ett kraftvärmeverk, nummer 34.

– Det är riktigt att det finns ett överskott på förbränningskapacitet i Sverige, men inte i sydöstra Sverige, säger Håkan Dahlgren som är VD på Nybro Energi.

”Det är ju inte våra egna sopor från Nybro”

Det finns en stor politisk enighet i Nybro om att satsa på att bränna sopor, så de kritiska rösterna har varit få. Margareta Meissner är en av dem som protesterat öppet.

– Huvudinvändningen är nog att man tänker att elda med hushållsavfall. Och det är ju inte våra egna sopor från Nybro kommun, för de har vi ju avtalat bort till KSRR som levererar dem till Cementa i Degerhamn, säger Margareta Meissner.

Så medan en del av Nybrobornas hushållsavfall brinner i cementfabriken, måste 60 000 ton avfall komma någon annanstans ifrån. Kanske till och med importeras. Det betyder att det inte finns någon som helst garanti för att avfallet som ska eldas i kraftvärmeverket kommer från det här området i sydöstra Sverige – den vita fläcken.

Trots att det inte finns brännbara sopor så det räcker, satsas det friskt på nya kraftvärmeverk som eldas med avfall. När Nybro står klart blir det nummer 34.

För att täcka behovet skeppas miljontals ton med sopor från andra länder till kraftvärmeverken i Sverige, framför allt från Storbritannien, Norge och Irland.

–  Det råder ett stort överskott på förbränningskapacitet, konstaterar Avfall Sverige, som är branschens egen intresseorganisation, i sin kapacitetsutredning 2015-2020.

År 2015 ligger överskottet på omkring 1,6 miljoner ton och ju mer svenskarna sorterar och återvinner, desto större blir överskottet av kapacitet.

Importen ser alltså inte ut att minska, tvärtom.

Soporna är en dubbel inkomstkälla för kraftvärmeverken. De får bränsle i form av brännbart avfall och dessutom får kraftvärmeverken pengar. Det är nämligen den som vill bli av med soporna som betalar för det. Snittpriset ligger idag på 400 kronor per ton sopor, enligt uppgifter från Stena Recycling.

Kraftvärmeverket i Nybro räknar med att kamma in 15 miljoner kronor på sopor som förbränns.

Boden

Bollnäs

Borlänge

Borås

Eksjö

Norrköping

Nora

Finspång

Brista

Högdalen

Halmstad

Hässlehollm

Jönköping

Karlskoga

Karlstad

Lidköping

Ljungby

Linköping

Västerås

Göteborg

Kumla

Skövde

Sundsvall

Malmö

Kiruna

Uddevalla

Umeå

Köping

Uppsala

Avesta

Västervik

Åmotfors

Helsingborg

Nybro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sopgranskning

Mer i ämnet