Giftvarning för svampdelikatess

Uppdaterad
Publicerad

Stenmurklorna som nu börjar skjuta upp i markerna betraktades tidigare som en riktig delikatess. Men se upp. Den är så giftig att den numera inte ens klassas som matsvamp.

Stenmurklan liknar en brun liten hjärna och växer ofta på kalhyggen i barrskogsterräng, där den får näring ur cellulosa.

Den innehåller det dödliga giftet gyromitrin och orsakar enbart i vårt land tiotals akuta förgiftningsfall varje år. Ämnet är också cancerogent.

Giftet kan visserligen kokas ur svampen eller dunsta bort under torkning men inte avlägsnas helt. Även rester av ämnet kan i olyckliga fall framkalla förgiftningssymtom. Barn bör definitivt inte äta stenmurkla.

-Det har hänt att folk, som plockat stenmurklor och ställt dem i sin bil, har drabbats av förgiftningssymtom under hemfärden, berättar Michael Krikorev, mykolog på Sveriges lantbruksuniversitets artdatabank och som privat driver sajten Svampguiden. Han äter själv inte stenmurkla.

I Sydeuropa är denna vårsvamp dödskallemärkt utan reservationer.

Krikorevs råd till murkelfantasterna är att vänta på toppmurklorna som kommer något senare.

-De växer i både barrskogs- och lövskogsmiljöer, särskilt där det har brunnit, men också i vanliga trädgårdar. Och de kommer inte stenmurklan efter i smaken, säger han.

TT

Fakta: Stenmurklan och kusinerna

• Stenmurkla: Smaklig men mycket giftig färsk. Kan tillredas efter att ha kokats av två gånger i fem minuter eller efter torkning i minst tre månader.

• Blek stenmurkla: Snarlik vanlig stenmurkla men inte giftig. Saknar lukt och smak och betraktas som oätlig.

• Toppmurkla: Eftertraktad matsvamp. Den har en brun toppig och vindlad hatt med längsgående ovala kamrar och åsar.

• Rund toppmurkla: Läcker matsvamp. Rund till äggformad gulbrun hatt med oregelbundna kamrar. Förekommer främst i södra Sverige.

Källa: Svampguiden.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.