Gigantisk flytdocka svår att rucka

Uppdaterad
Publicerad

Att flytta en 6.000 ton tung flytdocka är inget man gör i en handvändning. Första försöket stupade på för hårda vindar. Andra dagens svårigheter kan ha berott på lågvatten.

Sent på onsdagseftermiddagen, efter många timmars hårt arbete, satt flytdockan fortfarande fast i ena änden på strandängen söder om Landskrona.

Personalen från det holländska bolaget Koole Maritiem som tagit på sig det svåra uppdraget att flytta den hade ingen bra förklaring till misslyckandet.

-De vet inte varför, de kliar sina huvuden, säger Anders Larsson, vd för Oresund Drydocks, som äger dockan.

Svårigheterna kan möjligen ha berott på lågt vattenstånd, menar han.

Fast sedan i november

Tongångarna var annars till en början optimistiska på onsdagsförmiddagen. Den gigantiska dockan har legat fast på strandängen sedan i november då den slet sig i en storm i högvatten.

Nu skulle den äntligen dras loss och tolv man var på plats.

Under dockan har en bassäng grävts och tanken var att dockan sedan skulle dras ut till öppet vatten via en nygrävd kanal.

Ett stort pressuppbåd följde försöket, men framåt eftermiddagen droppade fotograferna av en efter en – utan att ha kunnat fånga den spektakulära transporten genom kanalen.

TT

Så går operationen till

* Dockan drev i väg från Öresundsvarvet i Landskrona cirka tre kilometer i en storm i november och hamnade nära E 6 på mycket grunt vatten i Lundåkrabukten.

* Den väger 6.000 ton och är 165 meter lång och 35 meter bred.

* En konstgjord bassäng har byggts runt den och fyllts med vatten, så att dockan blivit flytande. Den har sedan placerats över ett djupare hål i bassängen, format efter dockan.

* Därefter har bassängen tömts på vatten. Under onsdagen skulle dockan dras från det djupare hålet ut i en nygrävd kanal och vidare till öppet vatten, men planerna stötte på patrull.

Källa: Oresund Drydocks (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.