Foto: TT arkiv

Givmildheten avtar – svårt överträffa rekordåret 2015

Uppdaterad
Publicerad

Under fjolåret sattes rekord i välgörenhet. Svenskarna öppnade både hjärtan och plånböcker när oroligheter i världen drev miljontals människor på flykt.

När 2016 går mot sitt slut kan flera stora organisationer konstatera att viljan att ge gåvor har mattats något.

Till slut kan man inte värja sig. De riktigt stora katastroferna, de som kommer nära, de påverkar oss.

Flyktingströmmen

Fjolåret präglades av den stora ström av flyktingar som lämnade det krigsdrabbade Syrien och många öppnade sina plånböcker för att hjälpa. De medel som skänktes till välgörenhet från allmänheten ökade med nästan en miljard kronor jämfört med året innan, från 6,15 miljarder till 7,13, enligt statistik från Svensk insamlingskontroll.

– Vi fördubblade våra insamlade medel mellan 2015 och 2014. Det berodde på händelserna runt Medelhavet. Syrien och hela den situationen, säger Anna-Karin Modén, kommunikationschef på Sverige för UNHCR.

Stora händelser

Så var det även 2005 då många svenskar berördes av tsunamikatastrofen i Thailand på annandagen året innan. Det året ökade de insamlade medlen med mer än en miljard kronor jämfört med 2004, men under 2006 minskade åter de samlade gåvorna.

På samma sätt ser det ut att vara i år.

– Vi ser fortfarande ett enormt engagemang, men jag tror inte att det blir en riktigt lika stor insamling som i fjol, säger Anna-Karin Modén.

Hon är försiktig med siffror eftersom högtiderna kring jul brukar vara den tid då svenskarna skänker mest. Men när UNHCR jämför siffror för januari–november i år med samma period förra året märks en nedgång. De donationer som har kommit in motsvarar runt 90 procent av fjolårets nivå.

”Fruktansvärt”

Även hos Rädda Barnen, Sveriges största hjälporganisation, märks en förändring.

– Bilderna av Alan Kurdi betydde mycket förra året och den effekten ser vi inte i år, vilket är fruktansvärt med tanke på situationen i Syrien i dag, säger Malin Morell, chef för kommunikation och insamlingar.

Rädda Barnen ser en fortsatt stark trend bland privatpersoner, men har inte fått riktigt lika stora bidrag från företag.

– Men det är under årets sista veckor som vi ser mest bidrag så det är lite för tidigt för att göra någon prognos ännu, säger Malin Morell.

Fakta: De samlade in mest 2015

Topp tio insamlade gåvor från allmänheten 2015 (miljoner kronor):

  1. Unicef 453
  2. Läkare utan gränser 448
  3. Cancerfonden 445
  4. Rädda Barnen 344
  5. Röda Korset 308
  6. Hjärt-lungfonden 269
  7. SOS Barnbyar 247
  8. Svenska kyrkan 227
  9. Frälsningsarmén 227
  10. Barncancerfonden 202

Källa: Svensk insamlingskontroll

Fakta: Här skänker de mest pengar

Tillsammans med Novus har UNHCR undersökt var i Sverige människor är mest benägna att skänka pengar till välgörenhet. Sju av tio har skänkt pengar under 2016.

Bland människor i åldrarna 65–79 är siffran nästan nio av tio.

Kvinnor är mer benägna att skänka pengar än män. 76 procent av de tillfrågade kvinnorna har skänkt pengar, jämfört med 66 procent av männen.

Mest givmilda regioner:

  • Sydsverige 76 %
  • Västsverige 71 %
  • Småland och öarna (Öland, Gotland) 71 %
  • Stockholm 70 %
  • Mellansverige 69 %
  • Norrland 68 %

Källa: UNHCR/Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.