Jonas Sjöstedt och Annie Lööf möttes i Agenda. Foto: SVT

Glesbygden het fråga för Lööf och Sjöstedt

Uppdaterad
Publicerad

Glesbygdsfrågan var på tapeten när Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) debatterade i Agenda.

Bland annat tog de upp gruvfrågan, där Sjöstedt vill att utländska företag betalar mer för sina gruvor i Sverige.

– De som nu etablerar sig ska bidra till kommunernas utveckling.

Sjöstedt sa till Annie Lööf att de går emot att de utländska företagen ska bidra till lokalsamhället och drog en parallell till att Norge tar ”ordentligt betalt när utländska företag vill komma och ha deras olja”.

– Du berättar ju inte hur det ska återföras till det lokala samhället. Ni tar upp en nationell gruvskatt, ni tar skatt och resurser från Pajala och flyttar det till Stockholm. Jag tycker det är helt fel väg att gå, svarade Lööf.

”Mer politik för Stureplan

Tidigare i debatten retade Sjöstedt upp Lööf med en kommentar:

– Centern har mer en politik för Stureplan än Ställdalenfaktiskt, sa han och refererade till ett inslag som sändes tidigare iprogrammet om avfolkningen i tätorten Ställdalen.

– Sluta, det var lågt, svarade Lööf.

Sjöstedt fortsatte sedan med att berätta att han vill se merservice på landsbygden:

– Vi arbetar intensivt för att ta fram konkreta förslag. Dethandlar om service, både statlig och kommunal. Att man ska gynna små företag. Attdet ska finnas rimliga kommunikationer.

Alla vill ha servicepå landsbygden, men hur?

– Det finns ett konkret förslag om servicekontor i byrålådanhos regeringen som man inte genomfört. Det är ett bra förslag, det skulle vistödja till exempel.

Annie Lööf, har niövergivit landsbygden?

– Absolut inte. Sedan Vänsterpartiet var stödhjul tillSocialdemokraterna 2006 så har vi gjort en hel del. Centerpartiet har gjortavtryck i regeringen.

Berätta om nåt?

– Vi har fördubblat det kommersiella stödet till bland annatmataffärer och bensinmackar. Vi har också fördubblat stödet till enskildavägar. Men jag är den första att erkänna att det krävs mycket mer.

Se hela debatten i toppen av artikeln

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.