Jeremy Strong, känd för sin roll som Kendall Roy i succéserien ”Succession”, stöttar en amerikansk organisation som finansierar det globala aktivistnätverket. Foto: TT

Globala nätverket bakom Återställ våtmarker – får pengar av kändisfond

Publicerad

Klimatrörelsen Återställ våtmarker ingår i ett globalt aktivistnätverk – som bland annat finansieras av en amerikansk organisation som backas upp av kändisar.

– Det är inte några stora summor, det räcker till banderoller och reflexvästar, säger grundaren Helen Wahlgren.

En ny våg av vägblockader skapar kaos i trafiken. Bakom aktionerna står aktiviströrelsen Återställ våtmarker.

SVT Nyheter har gått igenom domar för 52 personer kopplade till Återställ våtmarker. Totalt har de dömts för över 100 brott efter protestaktioner – med ett totalt bötesbelopp på över 400 000 kronor.

För att hjälpa till att finansiera sin aktivism tar organisationen emot donationer från privatpersoner.

”Räcker till banderoller och reflexvästar”

Men eftersom de ingår i ett internationellt aktivistnätverk kallat A22, tillsammans med grupper som tyska ”Letzte generation” och brittiska ”Just stop oil”, får de också en del ekonomiska medel från Los Angeles-baserade Climate emergency fund.

– Det är inte några stora summor, det räcker till banderoller och reflexvästar. Men det betyder mycket att vara en del av ett nätverk, säger Helen Wahlgren, som är en av grundarna av Återställ våtmarker.

Enligt henne får protestdeltagare dock betala sina egna dagsböter.

Filmregissör och skådespelare

Climate emergency fund, som finansierar nätverket A22, får sina pengar från donationer. Några av de större bidragsgivarna är anonyma, medan andra är välkända.

• Filmregissören Adam McKay, känd för ”Don’t look up” och ”The big short”, donerade förra året över 40 miljoner kronor till fonden och är en del av styrelsen.

• ”Succession”-stjärnan Jeremy Strong är en annan välkänd bidragsgivare.

• Aileen Getty, barnbarn till den amerikanske oljemagnaten Jean Paul Getty, är en av fondens grundare och största givare.

Återställ våtmarker vill inte dela med sig av hur mycket pengar de har fått in i verksamheten, men säger att ett fåtal aktivister får så kallat ”levnadsbidrag” genom organisationen.

Deras tyska systerorganisation ”Letzte generation” har publicerat en transparensrapport för 2022. Där framgår det att de fick in motsvarande drygt tio miljoner kronor i donationer, enligt rapporten kom ungefär 600 000 kronor från Climate emergency fund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Fyra av aktivisternas kritiserade aktioner Foto: Jonas Ekströmer/TT/Återställ våtmarker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.