Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Fyra av aktivisternas kritiserade aktioner Foto: Jonas Ekströmer/TT/Återställ våtmarker

Svenskarna negativa till klimataktionerna – men vill se återställda våtmarker

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem svenskar är negativa till aktioner där klimataktivister limmar fast sig på vägar och stoppar trafiken. Samtidigt tycker två av tre att det är viktigt att återställa våtmarker. Det visar en mätning från SVT/Kantar Public.

Aktivisterna från klimatrörelsen Återställ våtmarker har förhindrat trafiken, släpats ut ur riksdagen och dykt upp i stora tv-produktioner på bästa sändningstid.

Svenska folket tycks dock inte ha någon större förståelse för deras metoder, enligt en opinionsundersökning som Kantar Public har gjort på uppdrag av SVT.

Klimatkrisen

– En majoritet, 54 procent, har generellt en negativ uppfattning om civil olydnad, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public.

Men civil olydnad, att bryta mot lagen för att exempelvis förändra politiska beslut eller myndighetsbeslut, kan innebära olika saker för olika personer. Det visar också undersökningen tydligt.

Negativa till limaktioner

På frågan vad man tycker om att personer limmar fast sig på vägar och stoppar trafik för att skapa fler våtmarker ökar antalet negativa rejält – till hela 81 procent.

Att de rör upp känslor är klimataktivisterna väl medvetna om. Det är en del av själva strategin, konstaterar Frida Buhre, forskare i retorik vid Uppsala universitet som studerar ungas miljöpolitiska mobilisering.

– De väljer ofta symboliskt laddade platser. Motorvägen som plats fångar exempelvis in mycket av det som vårt fossila beroende står för, säger Buhre.

Majoritet vill återställa våtmarker

Om man ser till sakfrågan är resultatet däremot något helt annat. Två av tre svenskar, 66 procent, tycker att det är viktigt att återställa utdikade våtmarker.

– Jag är inte så förvånad över det. Folk reagerar ganska starkt och är motståndare mot den här typen av aktioner men man har sett tidigare att det är ett av de mer effektiva sätten att belysa och skapa kunskap om en fråga, säger Frida Buhre.

Men det finns en tydlig könsskillnad. Medan var fjärde man, 27 procent, svarar att det inte är viktigt att återväta våtmarker är motsvarande siffra för kvinnor 9 procent.

Så gjordes undersökningen

Kantar Publics undersökning baseras på 1 118 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen , en slumpmässigt rekryterad panel som består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-79 år. Webbintervjuerna genomfördes 24-27 augusti.

***

Fråga: ”Vilken är din generella inställning till civil olydnad? Civil olydnad innebär att man bryter mot lagen för att exempelvis förändra politiska beslut eller myndighetsbeslut.”

Ganska + mycket negativa (53%)

Ganska + mycket positiva (17%)

Varken positiv eller negativ + vet ej (29%)

En majoritet av svenska folket är negativt inställd till civil olydnad. Det finns en tydlig vänster-höger-dimension i synen på civil olydnad. Sju av tio av regeringsunderlagets väljare är negativa, medan endast fyra av tio av oppositionsväljarna är negativa. Särskilt utmärker sig V- och MP-sympatisörer som är mer positiva än negativa.

Fråga: ”Är du positivt eller negativt inställd till att personer limmar fast sig på vägar och stoppar trafik för att skapa fler våtmarker (uppmärksamma klimatproblem)?”

Ganska + mycket negativt inställda (81%)

Ganska + mycket positivt inställda (8%)

Varken positiv eller negativ + vet ej (11%)

Synen på vägaktioner är negativ: 58% svarar att man är mycket negativt inställd. Även i denna fråga finns en tydlig vänster-höger-dimension. 94% av regeringsunderlagets väljare är negativt inställda, motsvarande siffra för oppositionsväljarna är 70%.

Fråga: ”Tycker du det är viktigt att återställa utdikade/torrlagda våtmarker?”

Nej, inte alls viktigt + Nej, inte särskilt viktigt (19%)

Ja, ganska viktigt + Ja, mycket viktigt (66%)

Tveksam, vet ej (16%)

Två av tre svenskar tycker att det är viktigt att återställa utdikade/torrlagda våtmarker. Här finns däremot en tydlig könsskillnad, där var fjärde man svarar att det inte är viktigt, motsvarande siffra för kvinnor är nio procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet