Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Återställ våtmarker skämmer ut miljörörelsen och förstör för vanligt folk, säger Jan Emanuel Johansson. Foto: Arkivbild/Rebecka Haglund/SVT

Jan Emanuel om klimataktivisterna: ”Gå av vägen – sluta tramsa”

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisterna från Återställ våtmarker planerar nya vägblockader. Jan Emanuel, debattör och före detta S-ledamot, tycker att det är ”en jättedålig idé”.

 – Gå av vägen, sluta tramsa, förstör inte för vanligt folk!

Våren 2022 genomförde Återställ våtmarker en rad uppmärksammade vägblockader. En av dem på Centralbron i Stockholm – där Jan Emanuel fastnade i den växande bilkön.

Den tidigare riksdagsledamoten lämnade sin bil och försökte släpa bort en av aktivisterna.

– Jag hjälpte personen av vägen, jag tyckte inte han skulle sitta där, säger han.

Tongivande kritiker

Scenen fångades på film och fick stor spridning. Jan Emanuel har efter händelsen varit en återkommande kritiker av Återställ våtmarkers metoder.

Nu har gruppen inlett en ny aktionsvåg med flera vägblockader som följd.

– Civil olydnad är i grunden någonting bra, någonting fint. Ponera att ett gäng har ihjäl delfiner, då drar man dit och ställer sig i vägen så att de inte har ihjäl delfiner. Men ingen har någonsin kommit på den extremt korkade idén om att förstöra för vanligt folk som är på väg till jobbet, säger Jan Emanuel.

”Tramsa med kändisar”

Utöver vägblockaderna har Återställ våtmarker genomfört aktioner på exempelvis idrottsevenemang, Nationalmuseum och under “Let’s Dance”-finalen.

– Om man ska sätta saker mot varandra. Förstöra för vanliga hederliga knegare som ska till jobbet, eller springa ut när några halvkändisar dansar – spring i så fall ut och tramsa med kändisarna som dansar, det gör varken från eller till. Men låt bli att sabotera för vanligt folk, säger Jan Emanuel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.