Foto: TT

Nu är det sommartid

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan 1980 har vi den här tiden på året vridit fram klockorna en timme, missat lite sömn och därmed gått över i sommartid. Men det där med att tassa runt mitt i natten och vrida visare och ställa fram klockor har med tiden blivit ganska otidsenligt.

Ett och annat ur kommer förstås att behöva få sina visare fösta framåt för hand. Men de flesta kommer att vakna i morgon, titta till sina mobiltelefoner och konstatera att sommartiden är inställd och klar.

Det enda du behöver göra för att allt ska fungera är att kontrollera inställningarna i telefonen. Oavsett vilken smartphone du har så går det att bocka för alternativet att det mobila nätverket ger rätt tid och automatiskt sköter omställningen till sommartid.

Men för den som vaknar och känner sig osäker på hur mycket klockan är finns en tidlös utväg – ring 90 510 och lyssna på Fröken Ur. Sedan 1934 meddelar den automatiska tjänsten rätt tid var tionde sekund följt av ett litet uppiggande pip.

Fakta: Sommartid

Sommartiden börjar klockan 02 sista söndagen i mars. Klockan flyttas då fram en timme.

Sommartiden infördes i Sverige 1980.

Avsikten med omställningen till sommartid ”att dagsljuset under sommarhalvåret ska kunna utnyttjas bättre”.

Tidsförändringen sker nattetid mellan lördag och söndag för att minska störningar.

Sommartiden gäller till sista söndagen i oktober. Den omfattar alltså sju av årets tolv månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.