”Vi tycker att det är lite olyckligt att man har dragit ut på tiden”, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel. Foto: Isabell Höjman/TT

Glöm signaturen – nu gäller hårdare regler för kortbetalning

Uppdaterad
Publicerad

Glöm signaturer och magnetremsa – från och med den 14 september blir det meckigare att betala med kort. Anledningen är EU:s nya betaltjänstdirektiv, som ska göra kortbetalningar säkrare och bedrägerier färre. Samtidigt finns det problem med direktivet, enligt Svensk Handel.

Handlar du i en fysisk butik kommer det fortfarande gå att blippa ditt kort – däremot lär du oftare tvingas slå in pin-koden. Signaturer kommer inte längre att godkännas och det kan även bli så att banken inte godkänner köp som gjorts med magnetremsa. Detta då tekniken anses vara osäker.

När det gäller e-handel krävs det från och med nu alltid mobilt bank-ID eller säkerhetsdosa. Tidigare har det gått att handla enbart med kortnumret samt säkerhetskoden på baksidan av kortet men nu är det alltså slut med det.

Syftet är som sagt att göra kortbetalningar säkrare och samtidigt minska risken för bedrägerier. På branschorganisationen Svensk Handel är man försiktigt positiva:

– I grund och botten tycker vi att det är bra att man ser till att minska bedrägerierna och därmed säkrar upp förtroendet för kortbetalningar. Där är vi helt överens, säger betalexpert Bengt Nilervall.

”Lite olyckligt”

Samtidigt finns det problem, enligt Svensk Handel.

– Vi tycker att det är lite olyckligt att man har dragit ut på tiden vilket har lett till ganska korta omställningsperioder. Sedan har man också öppnat upp för att ha olika implementeringstider i Europa vilket vi tycker är väldigt olyckligt.

Vad är problemet med att vi är osynkade i Europa?

– Man får olika förhållningsregler i de olika länderna. Det hade varit bättre om man hade lyssnat på branschen och bankvärlden, att det här är en utmaning, och sedan hittat ett rimligt datum där alla hade haft möjlighet att ställa om.

”Ligger tack och lov ganska långt fram”

Tror du att vi kommer få problem i Sverige?

– Nu ligger vi tack och lov ganska långt fram. Många använder chip och pin-kod, det är inte många signaturköp. När det gäller e-handeln har vi ganska många som infört säkerhetslösningar. Därför är min förhoppning att det här inte har så stor påverkan på svenska handlare och konsumenter, säger Bengt Nilervall.

Finns det någon oro för att det här kommer minska folks benägenhet att konsumera?

– Nej, jag tror att vi har en pragmatisk inställning till det här och att det inte blir så många transaktioner som blir stoppade. Det är min förhoppning att det ska gå hyfsat smidigt för alla kortinnehavare och handlare, säger Bengt Nilervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.