Gnissel mellan Hovet och UD

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter har nu framkommit om kungaparets kritiserade resa till Saudiarabien i höstas. Enligt Hovet var kungen själv tveksam till resan, trots det sa Utrikesdepartementet att det inte var några problem att resa dit.

-Det här innebar gnissel i relationen, säger Hovets informationschef Bertil Ternert.

Rubrikerna blev stora när det blev känt att kung Carl Gustaf och drottning Silvia rest till Saudiarabien för att dela ut Internationella Scoutförbundets förtjänsttecken Bronsvargen till kung Abdullah.

Efter kungens uttalande några år tidigare under statsbesöket i Brunei om att sultanen stod sitt folk nära, var det dags för nästa folkstorm. Hur kunde han resa till Saudiarabien för att dela ut medalj till en envåldshärskare i ett land med dödsstraff, piskbestraffning och där kvinnor inte ens får köra bil?

”Inte en susning att han var där”

I en artikel i Aftonbladet antydde UD:s presschef Anders Jörle att han själv ”inte hade en susning om att kungen befann sig i landet”. Men tillade samtidigt att det vore osannolikt om svenska ambassaden i Saudiarabien inte kände till besöket. Man fick intrycket att kungaparet rest till Saudiarabien utan att meddela UD om detta.

Men på Publicistlubben Västra berättade Hovets informationschef Bertil Ternert, enligt ajour.se, att kungen redan på ett tidigt stadium uttryckte tveksamhet över att resa till Saudiarabien.

-Kungen följer nyhetsrapporteringen tämligen noga, så när Internationella Scoutförbundet framförde önskemål om att kungen skulle dela ut medaljen till kung Abdullah blev han tveksam och ville höra UD:s uppfattning, säger Bertil Ternert till SVT.

-UD fick information om att kungen själv var tveksam till resan, det är jag övertygad om.

På UD svarar presschefen Anders Jörle först att han inte tror att kungen framförde tveksamhet.

-Jag tror att Hovet bara informerade om resan och förväntade sig att om UD hade några invändningar skulle de framföras, det är så det brukar gå till, säger Anders Jörle.

Men Bertil Ternert är övertygad om att UD fick reda på att kungen själv var tveksam?

-Ja, jag var inte själv med vid det tillfället, det är svårt att ta reda på exakt vad som framfördes, säger Anders Jörle.

Ändå gav UD klartecken till resan, det var inga problem. Ministrar hade varit där och Sverige har både handels- och diplomatiska förbindelser med Saudiarabien. Resans karaktär och kungens uppdrag där föranledde inga synpunkter från UD.

Ändå sa du i Aftonbladet att du inte hade en susning om att kungaparet var i Saudiarabien? Bara att det vore osannolikt om inte svenska ambassaden i Saudiarabien kände till besöket? Som om inte UD visste nåt?

-Ja, det var väl inget speciellt proffsigt svar. Jag kände inte själv till resan. Jag borde ha hållit käft, säger Anders Jörle.

Följden blev att kungen framstod som aningslös som åkte till Saudiarabien utan att först konsultera UD. Först senare

framkom att UD var informerat.

Hur tror du att det här påverkar förtroendet mellan Hovet och UD?

-Det blir ju inte en elegant bild av relationerna, säger Anders Jörle. Men det finns normalt en bra kontakt mellan Hovet och UD.

-Det här innebar gnissel i relationen, det kan jag erkänna, säger Bertil Ternert. Det blev en förstärkning av att hovet skulle vara omedvetet.

Nils Edman

nils.edman@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.