Goda vårdresultat för spelmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Vården för spelmissbrukare fungerar mycket bättre än vården av narkotikamissbrukare, enligt en utvärdering som gjorts på uppdrag av Kolmårdens institution för spelmissbrukare.

Tre av fyra som genomgått programmet vid en vårdinstitution för spelmiss- brukare fungerar väl och har kunnat börja jobba igen. Men det finns bara ett 30-tal platser i landet för cirka 125.000 missbrukare.

Staten satsar i år 29 miljoner kronor på spelmissbruksfrågor. Statskassan tjänade förra året ca fyra miljarder kronor på svenska folkets spelande.

Utredaren Ing-Marie Sandberg har utvärderat resultatet av behandlingen på Kolmårdens instutition under år 2000 och 2003. Hon har sökt upp samtliga 95 personer som varit intagna under perioden.

Av hela gruppen är 58 procent helt spelfria i dag. Bland de 69 som genomgått hela vårdprogrammet över ett år och fyra månader är resultatet ännu bättre, 75 procent är spelfria.

Instutitionsvård nödvändig

På Kolmården finns 12 platser för spelberoende. I hela landet finns 30-35 vårdplatser på instutition. Enligt Ing-Marie Sandberg duger det inte med självhjälpsverksamhet på internet för att bota spelmissbrukare. Enligt henne krävs det instutitionsvård.

Meningen är att enskilda kommuner ska bidra och skicka missbrukare till vård. Men kommunerna är i allmänhet ointresserade av att dra på sig kostnader när ingen tvingande lag finns på området.

Statlig poker förvärrar

Ing-Marie Sandberg tror att situationen för hjälpsökande spelmissbrukare kommer att bli ännu värre i framtiden när staten startat upp sitt pokerspel på internet.

Redan innan det skedde, strax efter nyår, upptäcktes via hjälplinjer många och mycket unga pokerspelare som spelar bort stora pengar på kort tid. Medelåldern på missbrukarna har sjunkit från 37 år 2000 till att i dag vara under 30 år.

Statens satsningar mot spelmissbruk

Statskassan tjänade cirka fyra miljarder kronor på svenska folkets spelande under förra året. Av de pengarna satsar staten i år 29 miljoner kronor på spelmissbruksfrågor.

  • Nio miljoner kronor går till Folkhälsoinstitutets försök med en stödlinje för egenvård på internet.
  • Nio miljoner kronor satsas på ett försök med öppenvård i Göteborg, Stockholm och Malmö.
  • Fem miljoner kronor läggs på utbildning av socialarbetare i landet.
  • Två miljoner fördelas på ett 20-tal kamratföreningar runtom i landet och resten går till forskningsprojekt.
  • Instutitionsvården får inte del av den statliga satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.