Foto: SVT

Göran Greider vill ha hjälp mot sitt sockersug

Uppdaterad
Publicerad

Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, har i många år kämpat med sin övervikt. Nu hoppas han att staten ska ge honom hjälp på vägen genom att införa skatt på varor som läsk och godis.

SVT:s Agenda följde med Göran Greider för att köpa lösviktsgodis i en vanlig matbutik.  

– Det här ett otroligt skyltfönster för ohälsa, konstaterar han medan han plockar på sig sura nappar och nallebjörnar. 

I dag lider varannan svensk av övervikt eller fetma. Störst är viktökningen hos barn. Övervikten kan på sikt leda till en mängd olika sjukdomar, som typ 2-diabetes, hjärtinfarkt, ledbesvär och astma.  

”En viktig signal”

– Det är för billigt. Jag tror att om momsen höjdes kraftigt med punktskatter så skulle konsumtionen minska. Det är en signal som säger till väldigt många människor att det här är något som den samlade hälsosexpertisen anser vara dåligt för hälsan, säger Göran Greider. 

Allt fler länder i Europa och världen har börjat införa särskild beskattning på söta produkter för att försöka få sina befolkningar att äta mer hälsosamt. Finland, Norge, Ungern, Polen och Mexiko är några exempel. Senast var det Storbritannien som meddelade att man ska börja beskatta de allra sötaste dryckerna. 

Branschen: Åt mer socker förr

Men enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen är sockerskatt helt fel väg att gå. VD Marie Söderqvist pekar på Jordbruksverket statistik som visar att svenskar konsumerar mindre socker per person och år än vi gjorde 1960.   

– Då kan vi ju utesluta socker som orsak till den här fetmaepidemin. Det måste vara andra saker, säger hon.  

Men Jordbruksverkets statistik har också fått kritik för att vara missvisande eftersom den bara mäter sackaros, det klassiska vita sockret, men inte andra sockerarter som fruktos och glukos som blivit allt vanligare i livsmedelsprodukter.  

Klart är i alla fall att svenskar med en konsumtion på i snitt 118 gram om dagen ligger långt över WHO:s rekommendationer på max 25 gram om dagen.   

– Sverige håller på att halka efter i folkhälsoarbetet. Vi går omkring och tror att vi är världsledande i allt det här men det är vi inte längre. Där  tycker jag att folkhälsoministern har gjort ett ganska svagt intryck hittills. Här har han en chans att visa framfötterna, tycker Göran Greider.  

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) gästar SVT:s Agenda i kväll 21.15 i SVT2. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.