Den tidigare statsministern och socialdemokratiske partiledaren Göran Persson. Foto: TT

Göran Persson: Förbjud tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare statsministern och socialdemokratiske partiledaren Göran Persson tycker inte att hans partikamrat statsminister Stefan Löfven tagit i tillräckligt mot tiggeriet.

– Inför ett generellt förbud mot tiggeri, men ge möjlighet för kommunerna att ge dispens. Något sånt, skulle man kunna tänka sig, säger Persson i en intervju med Svenska Dagbladet.

Underkänner regeringen

Göran Persson underkänner regeringens hållning att inte vilja förbjuda, och menar att tiggeriet inte leder till något positivt för vare sig individ eller samhälle.

– Jag lutar mig mot de gamla resonemangen om att det inte skapar goda samhällen. Det skapar inte frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra. Jag fattar inte att vi ska ha det så.

Under sitt inledningstal vid socialdemokraternas kommundagar i Örebro berörde Löfven inte företrädarens kritik, men vid en efterföljande pressträff sade han följande:

– Göran Persson och jag delar uppfattningen att tiggeri är ovärdigt. Det är en förlust för varje samhälle att människor behöver stå på knä och tigga. Det är därför den här regeringen gjort något på riktigt för att ändra den situationen. När den förra regeringen ägnade sig åt att skälla på Bulgarien och Rumänien har vi påbörjat ett samarbete med de två länderna, så att de här människorna kan få en framtid i sina hemländer, sade Löfven.

Duckade om förbud

Han kommenterade inte själva frågan om ett förbud men uteslöt inte att det behövs fler åtgärder.

– Om det behövs göras mer, så är vi öppna för det, för människor ska inte behöva tigga, punkt slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.