Göran Persson ny styrelseordförande i Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank, som utreds av myndigheter för misstänkt penningtvätt i fem länder, ska städas rent. Det lovar Göran Persson, socialdemokratisk statsminister 1996–2006, sedan han valts till ny styrelseordförande i banken.

– Vi ska ur detta. Det ska städas rent. Det är lika viktigt som att ekonomin är i ordning, tillägger han i ett tal till stämman sedan han valts med stor majoritet till den krisdrabbade bankens nya ordförande.

Göran Persson tackar för förtroendet.

Swedbank och penningtvätten

– Stort, svårt och viktigt uppdrag i en utsatt tid, säger han om det nya jobbet.

Ökad sårbarhet

Han redogör sedan för det makroekonomiska läget, med god tillväxt och låga räntor och låg inflation.

– Vår tid utmärks också av digitalisering, vilket leder fram till en snabb internationalisering. Nationsgränser, även om de har växande politiskt stöd, har allt mindre ekonomisk effekt, säger han.

Han pekar på klimatfrågan, migration, penningpolitik och digital utveckling.

– En effekt av internationaliseringen, digitaliseringen, är den ökade sårbarheten för penningtvätt, säger han.

Han beskriver kampen mot detta som svår, då motsidan har stora resurser och incitament.

– Det är smärtsamt, säger han.

Hitta ersättare

Ett av Göran Perssons första uppdrag blir att hitta en permanent ersättare till Anders Karlsson, som tills det att han blev tillförordnad vd var Swedbanks finanschef.

I en intervju inför stämman sade Göran Persson att han räknar med att styrelsen kan fatta beslut om ny vd i höst.

Karlssons interna utredning och myndigheternas utredningar räcker inte, enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Han föreslår en särskild granskning av en oberoende utredare, med uppdrag direkt från aktieägarna att utreda de misstänkta transaktionerna och hanteringen av penningtvättsproblematiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet