Förre statsministern Göran Persson intervjuas i Agenda om pensionssystemet. Foto: SVT/Agenda

Göran Persson: Pensionssystemet är för snålt

Uppdaterad
Publicerad

Pensionerna måste höjas, framförallt för dem med låga löner, det menar tidigare statsministern Göran Persson.

– Vi kan inte ha en ordning där människor som har jobbat ett helt liv plötsligt upplever att de blir fattiga.

– Jag brukar säga att vi har världens bästa pensionssystem med det lilla felet att det ger för låga pensioner! säger Göran Persson.

Den förre statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna har varnat för vad som kommer att hända när det går upp för folk hur det nya pensionssystemet slår.

Agenda

”Pensionernas nivå är problemet”

Han menar att man inte bara kan prata pensionsålder. Han kräver också att pensionerna höjs.

– Det är bra att man nu tar bort skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare, men det är pensionernas nivå som är problemet. Särskilt för dem som har lägst pensioner, säger Göran Persson.

– Jag sade redan när pensionssystemet kom att det här systemet kommer inte att bli populärt. Och det var ganska lätt att se när det här gjordes på 90-talet, i spåren av en statsfinansiell kris, att systemet är underfinansierat. Det är för snålt tilltaget, slår han fast.

Reportage i Agenda söndag 5 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande och Mats Persson, liberalernas ledamot i Pensionsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet