Foto: SVT

Götblads svar på hårda poliskritiken: ”Vill mana till tålamod”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen befinner sig i fritt fall och den gigantiska omorganisationen är en total katastrof. Det menar Uppsalapolisens Christer Nordström. I SVT:s Aktuellt debatterade han myndighetens ansträngda läge med Carin Götblad från polisens nationella ledningsgrupp.

– Jag vill ändå mana till tålamod, svarade hon.

Kåren håller på att förfalla, och inget görs åt saken. Det handlar om resursbrist som bland annat leder till att ärenden blir liggande och ibland tvingas avskrivas. Kritiken har kommit från flera håll den senaste tiden, bland annat från just Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

– Vi är för få patruller ute i yttre tjänst. Viktig polisverksamhet blir inte utförd.

Krisen inom polisen

”Blir inte alltid rätt”

Polischefen i region Mitt, Carin Götblad, svarade under tisdagskvällen på den hårda kritiken. I SVT:s Aktuellt framförde hon flera gånger att hon har förståelse för den frustration som bland annat Christer Nordström ger uttryck för, och förklaringen till varför läget inom polisen är så här ansträngt handlar om det som inleddes 1 januari 2015.

– Vi genomför den största omorganisationen någonsin i modern tid. 30.000 människor ska in i en ny organisation. Samtidigt ska vi sköta vårt arbete, med samma numerär och kanske till och med lite mindre, säger Carin Götblad, och fortsätter:

– Vid en sådan här stor omorganisation är det inte så att alla saker är rätt tänkt eller blir rätt.

Den har pågått ganska länge den här omorganisationen.

– Nej. Ett och ett halvt år är en ganska kort tid för 30.000 människor.

”Feltänkt från början”

Christer Nordström tycker dock inte att omorganisationens komplexitet och omfattning håller som förklaring till varför det ser ut som det gör i Polissverige. Hela upplägget har bäddat för den här situationen, redan från början, menar Nordström:

– Om man hade haft förnuftet i den ena handen, och en miniräknare i den andra, och så ser man på kartan. Då är det en ganska lätt ekvation att se att den totala numerären inte räcker till. Det var feltänkt från början, säger han.

Att göra polismyndigheten till en stor rikstäckande myndighet var helt rätt, anser Nordström. Denna åtgärd hade, enligt honom, kunnat genomföras tämligen snabbt.

Men effekten av organisationen har blivit, vilket han under debatten flera gånger återkom till, att allt fler poliser i Sverige lämnar yttre verksamheten eller rentav lämnar polisen. På så vis har polisen på många håll runtom i Sverige, tvärtemot vad som varit syftet med den nya polismyndigheten, kommit längre bort från medborgarna, anser Nordström.

– Det har vi inte råd med. Vi har hamnat i ett läge i dag där många chefer endast får syssla med att få ihop dagen, sade han.

Götblads ord till medarbetarna

Vad gäller den resursbrist som många poliser vittnat om den senaste tiden så tycker ändå Carin Götblad att det nu görs saker. Fler anställs till den nya polismyndigheten, och polischefens budskap till sina medarbetare runtom i landet är tydligt:

– Jag vill ändå mana till tålamod. Vi har ju den här omorganisationen för riksdag och regering har beslutat att man vill ha en polis som jobbar mer enhetligt, sade hon och fortsatte:

– Vi får göra som jag säger till min personal: ”Vi gör vårt allra bästa , säga vad vi tycker och försöka komma med konstruktiva lösningar”.

Skarp kritik mot Dan Eliasson

Detta menar Uppsalapolisens erfarne presstalesperson att man verkligen uppfyller. Men det räcker inte – för såhär illa har det aldrig tidigare varit, enligt Christer Nordström.

– Man vänder upp och ner på 21 polismyndigheter över en natt. Sedan tror man att det här ska fungera.

Hur tycker du ledningen har hanterat kritiken?

– Ja, rikspolischefen (Dan Eliasson) och den ansvarige ministern (inrikesminister Anders Ygeman) tycker jag har hanterat det här oerhört klandervärt. Man har inte varit vaken och lyssnat tillräckligt på de signaler som är ute i organisationen, sade Christer Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet