Spårvagnar och kärleksfulla sms. Enligt en statistisk undersökning skriver göteborgare ”älskling” oftare än andra. Foto: Scanpix

Göteborgare är mest kärleksfulla i sms

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgare skriver ”gött”, stockholmare ”fett” och i Malmö skiver man ”förfest”. Statistik visar att man smsar olika beroende på var i landet man bor.

Sms är inte bara 160 tecken, emojis – de tecknade, färgglada japanska gubbarna – och engelska förkortningar. Utan också en hel del dialekt. I Göteborg skriver man ”gött” tre gånger oftare än i resten av landet.

I stockholmarnas sms är ”juste”, ”grymt”, ”fett” och ”najs” vanligare. Bland göteborgarna kryddar man gärna med ”älskling”, ”gött” och ”gubbar”.

I Malmö, Lund och Helsingborg skriver man om ”nollor”, ”pallar”, ”jaja” och ”förfest”. I Umeå och Luleå används ”vars” och ”int”.

”Roligt att det märks”

Det visar statistik som företaget Smsgrupp tagit fram från grupp-sms, tjänsten som gör att man kan skicka samma sms till flera mottagare samtidigt.

Lovisa Alvtörn, dialektpedagog på Institutet för språk och folkminnen, tycker att det är roligt att dialekterna märks i sms:en.

– Forskning på finlandssvenska har visat att man använder talspråket mer i sms, man skriver lite mer som man pratar. Det är spännande att det märks i Sverige också, säger hon.

Göteborgare mer kärleksfulla

Men hon tror inte att överanvändningen av ”älskling” i Göteborg har en dialektal förklaring.

– De kanske är lite mer kärleksfulla där, säger hon.

Första halvåret 2012 skickades fler än åtta miljarder sms i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer