Det är extremt torrt på Gotland just nu. Foto: TT

Det torra vädret ökar spridningsrisken på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Torrt, varmt och soligt. Skogsbranden som rasar på Gotland får näring av det fina vädret. ”Det enda positiva är att vinden inte ser ut att vara allt för kraftig”, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Skogsbranden mellan Vänge och Buttle på Gotland har rasat sedan fredagseftermiddagen och är fortfarande inte under hel kontroll.

Det är framför allt två väderfaktorer som påverkar skogsbrandens utbredning – luftfuktighet och vind. Om det blåser är det mycket större risk för spridning. Just nu blåser vinden svagt åt sydost.

Gotlandsbranden

– Vi pratar två–tre meter per sekund. Det kan vara lite mer i byarna under eftermiddagen, sju–nio meter som högst. Men det är gott och väl tillräckligt för att ställa till problem, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Den kommande natten blir emellertid nästan vindstilla.

Torrt i luften

Ju mer vattenånga det finns i luften, desto mer dämpar det branden. Men just nu är det extremt låg luftfuktighet.

– Gotland har haft väldigt torrt länge nu, i princip hela vintern och våren.

Per Stenborg vet inte hur stor luftfuktigheten är på Gotland, men häromdagen låg den relativa luftfuktigheten i Stockholm ned mot 12 procent.

– Jag har aldrig sett något liknande under mina snart 30 år som meteorolog. Vid 20–25 procent är det jättetorrt.

Vädret de närmaste dagarna ser ganska likartat ut. Sammantaget ser det ganska dystert ut med tanke på Gotlandsbranden.

– Soligt, varmt och torrt de närmaste dagarna är klart negativt. Det enda positiva är att vinden inte ser ut att vara allt för kraftig.

Inte bara Gotland

Men gräsbrandrisken är inte isolerad till Gotland. Hela norra Svealand ända upp till Norrbotten ligger i riskzonen, framför allt stora delar av Svealand och södra Norrland. Det beror på att vi befinner oss i perioden mellan snösmältning och ny växtlighet, då fjolårsgräset är extremt torrt och lättantändligt.

– Gräsbrandssäsongen är egentligen över på Gotland, men inne i skogspartierna finns det fortfarande en hel del fjolårsgräs.

Dessutom har säsongen för skogsbränder redan startat, eftersom även den nya gröna växtligheten är torr. Östra Götaland, Öland och Gotland ligger i riskzonen.

Här kan du följa riskprognosen för gräsbränder och skogsbränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotlandsbranden

Mer i ämnet