Gotland gick över till digital-tv

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev Gotland den första kommun i Sverige att helt gå över till digital-tv i det markbundna tv-nätet. Klockan 9.45 stängdes det analoga nätet och alla kanaler, utom SVT1, försvann ur tv-apparaterna.

Klockan 16, två timmar tidigare än beräknat, startade de digitala sänd- ningarna, enligt Teracom. Frekvensom- läggningen på den största sändaren, Follingbo, var klar strax efter tolv.

När digitaliseringen är klar i hela Sverige, senast 2008, ska 99,8 proc av den bofasta befolkningen få in SVT:s kanaler och 98 proc TV4 och Boxer.

Många har inte råd

Från och med i dag krävs det en digitalbox för runt tusenlappen och kanske ny antenn för att kunna titta på tv. Många kommer inte att ha råd. En del barnfamiljer har nu fått socialbidrag för att köpa en box.

-Det blir någon sorts diskriminering om barnen inte har sett på tv när de kommer till förskolan och skolan, så vi tycker att det är

viktigt, säger Gotlands kommunalråd Björn Jansson (s) till Rapport.

När digitaliseringen är genomförd kommer gotlänningarna få bättre bild på SVT1, SVT2 och TV4 en allmän tillgång till SVT24, Kunskapskanalen och Barnkanalen. För tv-bolagen blir det billigare och i det digitala tv-nätet får man dessutom in fler kanaler än i det analoga nätet.

Kan inte garantera 100 proc täckning

Inför övergången har gotlänningarna klagat över att mottagningen varit dålig. Och Teracom kan inte garantera att 100 procent av gotlänningarna får tillgång till digital-tv.

-Nej, det kommer alltid att finnas någon bakom en liten bergknalle ute i kanten och bakom klintarna som kan ha svårigheter att ta emot, säger Bengt Broman, vd för Teracom.

Det analoga nätet släcktes för att abonnenterna ska kunna installera sina nya digital-tv-boxar. I ytterligare två veckor går det dock att se SVT1 i det analoga tv-nätet på Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.