En granskning som Råd & Rön har gjort visar att omkring hälften av de pepparkakor som säljs i Sverige inför jul innehåller palmolja. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gott om palmolja i pepparkakorna

Uppdaterad
Publicerad

– Kravmärkt palmolja är den enda märkningen som garanterar att det inte har skett någon avskogning. När det gäller andra ekologiska certifieringar finns inte den garantin, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, till Råd & Rön.

Tidningen har undersökt de 35 vanligaste pepparkakssorterna som säljs av Ica, Coop och Axfood (Hemköp och Willys).

Trots allt har flera tillverkare också valt att helt sluta använda palmolja. Många använder i stället en blandning av solros-, shea- och kokosolja.

Palmolja utvinns ur frukterna från oljepalmen och den enorma efterfrågan på oljan har lett till att stora regnskogsområden avverkats och ersatts med palmodlingar. Enligt forskare innebär skogsskövlingarna ett stort hot mot djurlivet.

Fakta: Problem och möjligheter med palmolja

  • Palmolja är världens viktigaste vegetabilisk olja och används bland annat i livsmedel, hygienprodukter och biodrivmedel. Eftersom efterfrågan och konsumtionen av oljan ökar kraftigt, har miljöproblemen som produktionen leder till uppmärksammats allt mer.
  • Samtidigt finns många fördelar med oljan. Den är bland annat en mycket viktig kalorikälla för miljontals människor i Asien och dess långa hållbarhet och lämpliga konsistens har gjort den svårersatt inom livsmedelsproduktionen.
  • Palmoljan ger också en hög avkastning jämfört med produktion av många andra oljor.  
  • Samtidigt har alltså efterfrågan gjort att stora områden av regnskog i framförallt Malaysia och Indonesien har skövlats. Något som påverkar hela ekosystemet.
  • Världsnaturfonden, WWF, menar att en bojkott av palmolja är fel väg att gå då det är orealistiskt att hejda världens sug efter oljan. Man menar istället att konsumenter i de rikare delarna av världen måste ställa tuffare krav på de företag som handlar med palmolja och som använder palmolja i sina produkter.
  • Enligt WWF förväntas palmoljeproduktionen fördubblas under de närmaste tio åren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.