Gråhägern parkerade sig framför tv:n hos pensionärspar och ville inte gå därifrån. Foto: Stockholms vildfågel rehab

Gråhäger knackade på rutan – ville se på tv-nyheterna

Uppdaterad
Publicerad

Ett pensionärspar utanför Stockholm fick oväntat besök en kväll. En gråhäger knackade på verandadörrens glasruta. För att inte rutan skulle gå sönder släppte de in hägern. Den ställde sig framför tv:n och tittade på nyhetssändningarna och ville inte lämna parets vardagsrum.

Hägern ställde sig framför tv:n, skenbart intresserad av SVT:s utbud av välgjorda tv-program. Husets två katter tittade nyfiket på besökaren men återvände till sin korg, bara en halvmeter från hägern. Ibland hoppade fågeln upp på fåtöljens armstöd, fortfarande med blicken fäst på tv-apparaten. Den verkade trivas och ville inte gå ut igen.

De fick nog

Trots att den inte fick någon mat stannade hägern i två dagar hos familjen. De fick till slut nog och ringde till den ideella organisationen Stockholms vildfågel rehab, SVR.

Gråhägern fick vård hos Victor Persson i hans rehabklinik för skadade fåglar utanför Åkersberga. Foto: Stockholms vildfågel rehab, SVR

– Vi hade fått ett larm tidigare om samma häger och hittade den utmärglad och full av löss i botten av en utomhuspool. Vi tog in den till vår klinik där den blev avlusad och fick äta upp sig, säger Victor Persson, som tar hand om sjuka och skadade fåglar i en anläggning utanför Åkersberga.

Hägern togs om hand av Stockholms vildfågel rehab sedan den hittats utmärglad i botten av en utomhuspool. Foto: Stockholms vildfågel rehab, SVR

Hägern kryade på sig och efter ett par veckor släppte Victor Persson och hans medhjälpare den i ett träsk inte långt ifrån pensionärsparets hus. Där dunsade den ner på verandan och började slå hårt med näbben mot rutan. Eftersom den var ringmärkt kunde de se att det var samma fågel.

Orädd fågel

– Hägern var inte tam men orädd. Den betedde sig normalt hos oss, berättar Victor Persson. Han har haft ett liknande fall tidigare med en ormvråk. Den släpptes fri men återvände till rehabkliniken och parkerade sig på Victors bil.

– Den kan ha blivit av med sitt revir och inte lyckats hitta ett nytt. Vissa fåglar kan känna sig otrygga och kan uppvisa ett avvikande beteende. Man ska inte glömma att de är individer, säger Victor Persson på SVR.

Hägern kunde släppas sedan den ätit upp sig och fått behandling hos den ideella organisationen Stockholms vildfågel rehab. Foto: Stockholms vildfågel rehab, SVR

Hägern hade lämnat många spår på bästa mattan i vardagsrummet. Det var en stor lättnad när Victor hämtade fågeln för att göra ett nytt försök att släppa den.

Fler hägrar som sällskap

Den här gången valde han en annan plats, vid Hemmesta sjöäng där det fanns flera hägrar så att den skulle få sällskap och bättre kunna acklimatisera sig.

Lugnet tillbaka

Nu har katterna somnat om hemma i sin korg. Lugnet har åter lagt sig hos paret som fick oväntat besök av en egensinnig gråhäger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer