Det är inte tillåtet att ta hem fiskmåsungar. De behöver sina föräldrar och dör av stress och fel mat. Foto: Claes Nyström, SVR, Stockholms vildfågel rehab

Så här gör du om du vill flytta måsungar

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska man göra om man inte vill bli väckt av en flock skränande måsar utanför fönstret? Eller om fåglarna byggt bo vid en förskola där barnen kan känna sig hotade när de är ute och leker på gården? Här får du tips på hur man gör om man vill flytta måsungar.

Måsar och trutar bygger allt oftare bon på hustak i städerna, vilket ibland kan upplevas som störande. Det bästa är att hålla utkik tidigt när fåglarna börjar bygga sina bon, och flytta boet innan de lägger sina ägg.

Måsungar är så kallade borymmare. Några dagar efter kläckningen lämnar de boet, hoppar ner från taken och irrar omkring i bostadsområden och på innergårdar. Många tror att måsungarna blivit övergivna av sina föräldrar och vill ta hand om de söta ungarna.

Ungarna dör av stress

– Om man tar hem måsungar och har dem i badkaret dör de ganska snabbt av stress och fel mat. En måsunge behöver sina föräldrar och syskon, som lär den allt den behöver veta för att klara sig. Det kan ingen människa göra, säger Victor Persson, fågelrehabiliterare på Stockholms vildfågel rehab, en ideell organisation som botar skadade vilda fåglar.

Victor Persson på Stockholms vildfågel rehab, ger råd om hur man kan flytta fågelungar. Foto: Enno Ladwig, SVT

Det är olagligt att döda vilda fåglar, de är fredade och fridlysta enligt lagen. Men om fåglar orsakar skada eller annan olägenhet kan man i vissa fall, för vissa arter, få tillstånd från länsstyrelsen för jakt, om man har jakträtten. Kommunens miljökontor kan bistå med råd.

Även bon med ägg är skyddade enligt lagen men man får ta bort boet om det orsakar allvarlig skada eller olägenhet i en fastighet eller på en gård. Ägg och bon ute i naturen får man inte flytta eller förstöra.

Ta bort bon och ägg

– Om man har upprepade problem med attackerande måsföräldrar på skolor eller arbetsplatser kan man ta bort äggen innan de kläcks. Äggen dör snabbt om de inte får värme. Det är bättre än att fågelungarna avlivas av kommunjägare eller andra, säger Cecilia Törnqvist Igelström på Stockholms vildfågel rehab, SVR.

Cecilia Törnqvist Igelström arbetar med rådgivning och vård av skadade vilda fåglar på SVR, Stockholms vildfågel rehab. Foto: Privat

Det går att flytta fågelungar. Här finns tips från Victor och Cecilia om hur man går till väga med måsungar.

Reka fram en lämplig plats i närheten av det bo som du vill flytta.

Lägg ner måsungarna i en öppen låda med låga kanter.

Se till att föräldrarna ser ungarna i lådan under förflyttningen.

Gå med bestämda steg till den nya boplatsen och flytta över ungarna dit.

Om föräldrarna verkar ha tappat kontakten med ungarna under flytten finns det ett säkert trick att ta till: Vänd ungen försiktigt på rygg. Den får då panik och utstöter ett speciellt skrik som måsföräldrar inte missar. 

Använd ett paraply som skydd. Fiskmåsar kan göra kraftfulla utfall mot människor som hotar deras ungar, men oftast är störtdykningen en skenmanöver och skrämseltaktik. Trutar kan däremot ge skador som kräver läkarvård. 

– Inga föräldrar gillar när man hotar deras barn. Måsar älskar också sina barn, säger Victor Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer