• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Försvarsberedningens ordföranden Cecilia Widegren och S-representanten Peter Hultqvist Foto: TT

Öppet gräl mellan S och M

Publicerad

Försvarsberedningens presskonferens om försvarets framtid mynnade ut i ett gräl efter att beredningens ordföranden Cecilia Widegren (M) gått till hårt angrepp mot Socialdemokraterna. – Det är ett påhopp som inte är acceptabelt, säger Peter Hultqvist (S) om anklagelserna.

– Blir man erbjuden 75 miljoner kronor när vi vill öka med 900 miljoner, och vi dessutom lagt finansieringsförslag på detta, då känns det inte som att de agerar på ett seriöst sätt. Det är ingen riktig förhandling, fortsätter Hultqvist.

Widegren hävdade bland annat att S säger sig vilja ha överenskommelser, men ”då handlar det om att gå med Socialdemokraterna”.

– S har inte fullt ut kunnat precisera sina förslag och har därför inte en ansvarsfull finansiering krona för krona. Det är beklagligt eftersom regeringen och S i huvudsak är överens. Vi kan konstatera att S inte orkade hela vägen in i mål och det beklagar alliansregeringen, säger Widegren.

”Taktiska skäl”

Socialdemokraternas utrikestalesperson Urban Ahlin, som också suttit i beredningen, betonar att partierna är överens om det allra mesta – men ser taktiska skäl till att allianspartierna inte gick med på hela finansieringen, för att peka på rödgrön splittring.

Han förstår inte vad Widegren menar med att S inte skulle ”nå ända fram”.

– Det är ju tvärtom, det är ju vi som har lagt förslag på finansiering och det är de som har sagt nej.

Försvarsminister Karin Enström (M) anklagade efter pressträffen S för att fara runt med överbudspolitik och tomma löften i försvarsberedningen och för att ha presenterat förslag till finansiering som är ”skadliga.”

– De presenterar ofinansierade förslag och tycks, inför valet, komma med löften som blir väldigt svåra att hålla.

Vänsterpartiet: ”Ovärdigt”

Vänsterpartiets ledamot i försvarsberedningen Torbjörn Björlund reagerade också på Widegrens agerande på presskonferensen och kallar det för ”lågvattenmärke” och ”ovärdigt” försvarsberedningens arbete.

– Den sista kommentaren från försvarsberedningens ordförande var helt onödig. Jag var överraskad av att de avslutade presskonferensen med ett sådant påhopp, säger han.

– Det blir ett generalangrepp från Moderaterna på Socialdemokraterna och skapar ingen bred enighet om försvarspolitiken.

FP: ”Historisk dag”

Folkpartiets Allan Widman beklagade allianskollegan Widegrens angrepp på S i den officiella redogörelsen i ett läge där politikerna i själva verket har ingått en ”99,2-procentig uppgörelse”.

– Den här dagen kommer att gå till historien som den dag då den försvarsekonomiska trenden vänd, vi har inte upplevt substantiella anslagsökningar under min livstid, då borde man se till det som förenar snarare än det som skiljer.

Han är positiv till att finansieringen diskuterats så i detalj, det gör att partierna binder sig hårdare till att förslagen blir verklighet. Widman har också svårt att se hur något parti ”med ansiktet i behåll” kan dra sig ur det man enats om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer