”Det blev fullt med svarta bilar på gården”, säger en av de bonde till SVT Nyheter. Foto: SVT

Grannar om terrortillslaget: ”Mötte maskerad personal”

Uppdaterad
Publicerad

Maskerad personal från Säkerhetspolisen slog till mot lägenheten i Stockholmsområdet. De hade under en längre tid spanat på mannen och kvinnan som nu misstänks för stämpling till terroristbrott.

– Att man ingripit är fantastiskt – men också otroligt obehagligt, säger grannen Helena till SVT Nyheter.

Enligt chefsåklagaren Per Lindqvist avvärjdes allvarlig brottslighet när mannen och kvinnan greps på fredagsförmiddagen.

De misstänkta, som häktades i måndags på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott, nekar till anklagelserna enligt deras försvarare.

SVT Nyheter har varit på plats vid lägenheten där mannen och kvinnan står skrivna. Flera grannar blev vittnen till fredagens pådrag.

– Det blev fullt med svarta bilar på gården, parkeringsplatserna räckte inte till. Sedan mötte jag maskerad personal i trapphuset, säger Helena som bor i samma trappuppgång.

Efter att hon via medier fått reda på vad det handlade om känner hon oro.

– Det är fruktansvärt. Att man ingripit är fantastiskt – men också otroligt obehagligt.

”Allvarlig brottslighet har avbrutits”

Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, leder förundersökningen. Han vill inte lämna några detaljer om vad de misstänkta ska ha planerat.

– Genom insatsen under påskhelgen bedömer jag att misstänkt pågående allvarlig brottslighet har avbrutits. Vi kan dock inte lämna några närmare uppgifter runt eventuella målval, tidpunkter, platser och andra detaljer i nuläget, säger han.

Vad fick er att agera?

– Det fanns skäl att göra ett ingripande vid det här tillfället. Ingripandet var helt odramatiskt när det gjordes.

Enligt Per Lindqvist finns det ingen annan frihetsberövad person i dagsläget än de två häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.