Grannens domar kan läsas på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Har grannen fällts för våldtäkt? Hur många dömda finns på gatan där du bor?
Via en hemsida kan nu privatpersoner söka och ladda ned domar.

– Det var inte så här offentlighetsprincipen var tänkt att fungera. Det här är ett missbruk, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt till TT.

Förutom namn eller personnummer kan användaren via en karta titta på en specifik gatuadress eller ett område. Alla domar finns utsatta som röda prickar. Dessa kan laddas hem i sin helhet mot en kostnad.

– Det här är en bra tjänst. Det ligger i linje med det samhälle vi vill ha i Sverige, säger Pontus Ljunggren, advokat och talesperson för sajten Lexbase till TT.

– Den bärande idén i offentlighetsprincipen är att den är av godo. Vi gör nu det hela bara modernare.

Etiskt rätt?

TT: Är det etiskt rätt?

– Ja, det anser jag. Sedan kan precis som allt annat missbrukas men vi kan inte ta ansvar för vad folk gör.

Företaget lanserar tjänsten bland annat som ett sätt att hålla koll på hantverkare som anlitas eller för de som använder sig av nätdejting.

– En kvinna som ska gå på en dejt kan konstatera att killen har fem domar för våldtäkt eller misshandel. Vi ger tryggheten att kunna göra ett val, säger Pontus Ljunggren.

Från juridiskt håll är man dock kritisk även om det inte handlar om något brott mot personuppgiftslagen (PUL) då företaget har fått ett utgivningsbevis.

– Möjligheten att ingripa är väldigt begränsad och det finns nog ingen myndighet som kan stoppa dem. Det kräver en grundlagsändring, säger Martin Brinnen jurist vid Datainspektionen och tillägger:

– Det är om någon stämmer företaget och skadeståndet skulle bli så högt att de inte anser det värt att fortsätta.

Anmälan fick avslag

Justitiekanslern (JK) meddelade också på måndagen avslag i en anmälan angående förtal samtidigt som ytterligare två anmälningar rapporterades in.

Kritiker menar däremot att hemsidan spär på risken för repressaliebrott. I USA har sexualbrottslingar bland annat attackerats – och mördats – efter att deras uppgifter kommit fram till grannar.

Bakom en dömd kan också finnas medmänniskor som barn. Vad är ert ansvar för dem?

– Jag ser inte hur vi ska ta ett moraliskt eller etiskt ansvar för personerna runtomkring. Domen finns redan och är offentlig. Vi utgår från att människor är så mogna att de kan hantera den här informationen.

TT har sökt justitieminister Beatrice Ask (M), vars pressekreterare i en skriftlig kommentar säger ”vi kan inte kommentera ett enskilt fall men generellt kan sägas att användningen av modern informationsteknik skapar nya frågeställningar” och hänvisar till att man bland annat ”kommer att tillsätta en integritetsskyddskommitté inom kort.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Databas med domar

Mer i ämnet