Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter dödsskjutningen i Uppsala befaras hämndaktioner. Två tonårspojkar med skulder ska ha blivit lejda för att utföra mordet, enligt nya uppgifter till SVT Nyheter. Foto: SVT

Uppgifter: Mordmisstänkta tonårspojkar drogs med skulder

Uppdaterad
Publicerad

Den ihjälskjutna 60-åriga kvinnan var mamma till en man som vänt sig emot ”Kurdiske räven” och hans falang. Två tonårspojkar med skulder ska ha blivit lejda för att utföra mordet, enligt nya uppgifter till SVT.

Det var natten mot torsdag som en kvinna i 60-årsåldern sköts till döds i Gränbyområdet i Uppsala. Hon ska enligt uppgifter ha varit mamma till en person med kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot.

– Spaningsledningen har ett antal hypoteser som man jobbar utifrån nu, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisregion Mitt, till SVT Nyheter Uppsala.

Nätverket, som leds av ”Kurdiske räven”, ska nyligen ha genomgått en intern splittring. De två falangerna har ledare som styr över egna områden och det finns rivaliteter mellan individer i falangerna som förklarar motivet till olika våldsdåd.

Enligt SVT:s källor ska forna allierade ha gett sig på varandra i Turkiet. Men när man inte kom åt varandra där ska ena sidan ha rekryterat tonåringar för att slå till mot rivalen. Och man ville slå till där det skulle kännas som mest – genom att döda hans mamma.

Uppmanade anhöriga att byta adress

På senare tid ska flera av de inblandade ha uppmanat sina anhöriga att byta adress. Detta eftersom man fruktar en upptrappning i konflikten. Bland annat ska anhöriga till den ihjälskjutna kvinnan tiden före mordet ha fått höra att ”Kurdiske räven” var ute efter att döda familjen till sin forne vän som nu blivit rival efter att ha tagit avstånd från Foxtrot-nätverket.

Två tonåringar misstänkta

Kort efter dödskjutningen av kvinnan ska två tonåringar ha gripits på det boende som de hyrt. Under torsdagskvällen anhölls de misstänkta för mord.

Enligt nya uppgifter till SVT drogs de båda misstänkta med skulder innan mordet. Dessutom ska polisen kort innan mordet ha fått tips om att en av tonåringarna var farlig och befann sig i Uppsala för att begå ett brott, vilket Expressen var först med att rapportera. Men uppgifterna var inte tillräckligt konkreta för att göra något åt.

– I bland är det svårt för oss att komma vidare eftersom uppgifterna är för vaga, säger Andreas Pallinder, chef på utredningssektionen i Uppsala, till Expressen.

Men tipset gjorde att polisen snabbt efter mordet kunde lokalisera tonåringarna och gripa dem, enligt SVT:s källor, och bevisningen uppges vara god.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.