Polis eskorterar asylsökande från ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö efter genomförd gränskontroll. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Gränspolis vill se fler åtgärder mot papperslösa

Uppdaterad
Publicerad
Regeringens förslag för fler utvisningar av papperslösa är ett steg i rätt riktning men det krävs ytterligare åtgärder, säger en gränspolis till SVT Nyheter.

Rakhmat Akilov, som erkänt terrordådet på Drottninggatan, jobbade, hade A-skattsedel och betalade skatt trots att han saknade uppehållstillstånd och arbetstillstånd.

Regeringen har nu lagt fram en rad förslag för att jakten på papperslösa som jobbar illegalt ska intensifieras. Bland annat har polisen fått större befogenheter att få inspektera arbetsplatser utan konkret brottsmisstanke. Det ska räcka med en hög risk för att papperslösa arbetar där.

Regeringen vill också dubblera sanktionsavgifterna för arbetsgivare som utnyttjar papperslösa till nästan 90.000 kronor per person.

Papperslös kan ha A-skattsedel

Jerk Wiberg på gränspolisen tycker att förslagen är ett steg i rätt riktning men att det krävs fler åtgärder:

– Jag skulle vilja ha sett att man tagit upp A-skattsedlar, att man som utländsk medborgare kan gå in och få en A-skattsedel från Skatteverket utan att på något vis styrka att man har ett arbetstillstånd. Det är ett stort problem i dag som lurar många arbetsgivare, säger Jerk Wiberg vid gränspolisen. 

Det är arbetsgivaren som har ansvar för att kontrollera att arbetstagaren har arbetstillstånd men den kontrollen fungerar dåligt i dag, enligt Jerk Wiberg.

Skatteverket ser problem

Akilov hade både A-skattsedel och ett samordningsnummer, ett nummer som av olika myndigheter ges till exempelvis asylsökande och andra som saknar personnummer.

Skatteverket menar att kontrollen av missbruk av samordningsnumren försvåras av sekretessregler mellan till exempel Skatteverket och Migrationsverket 

– Samordningsnumren har en positiv effekt i väldigt mycket. De ger en möjlighet till personer som kommer hit tillfälligt att börja jobba och betala skatt, för de allra flesta människor något väldigt positivt, säger Pia Bergman nationell samordnare vid Skatteverket.

LÄS MER: Gränspolisen: Akilovs ärende var inte prioriterat

Missbruk av identiteter

– Problemet är att det finns ett missbruk av samordningsnummer, identiteter och liknande saker. Då måste vi ha effektiva verktyg för identifiera dem som missbrukar samordningsnummer men också åtgärder som gör att vi kan hindra fortsättningen av det missbruket som en felaktig registrering kan innebära, säger Pia Bergman.

Hon anser att ett antal sekretessregler måste ändras och skulle vilja att Skatteverket måste får möjlighet att återkalla olika registreringar när de är baserade på falska handlingar.

Arbetsplatskontrollerna stoppas

Gränspolisenheten i Stockholm har fram till hösten stoppat arbetsplatskontrollerna. Bara ett fåtal redan planerade kontroller kommer att genomföras. Orsaken är att gränspolisen har för många ärenden och för få utredare och även om flera partier aviserat pengar till fler poliser löser det inte problemet.

– Ja, pengar är en sak, men det handlar om poliser och kunskap för att kunna genomföra arbetet och det tar år att få fram poliser för att göra det här jobbet. Det är inte bara något som går att göra från vecka till vecka, det är en process, säger Jerk Wiberg vid gränspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer