Patrik Engström chef för nationella gränspolissektionen. Foto: SVT

Gränspolisen: ”Som att leta efter en nål i en höstack”

Uppdaterad
Publicerad

Agenda följer gränspolisens arbete i Göteborg i jakten på alla dem som finns i Sverige utan vare sig uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. I dag ligger 18.000 ärenden på polisens bord – personer med avvisningsbeslut men som inte lämnat landet. Dessutom tillkommer alla dom som inte sökt vare sig asyl eller arbetstillstånd, som lever här under slavliknande förhållanden.

– Vad vi ska göra nu är att vi ska göra en arbetsplatskontroll, en grupp gränspoliser på ett företag i centrala Göteborg, säger Mikael Holmgren chef för RÖK-grupp 1 (en rörlig kontrollgrupp) gränspolisen Region Väst.

De letar efter människor som gått under jorden, som fått avslag på sin asylansökan, och andra som bara finns här fast dom inte får – men som måste hitta sätt att försörja sig. Därför gör gränspolisen ofta inre utlänningskontroller på arbetsplatser.

Agenda

– Nio åtta ett, nio åtta två, ni går fram då till objektet och sen återkopplar när ni är framme där så kommer vi och täcker flankerna, säger Mikael Holmgren inför en arbetsplatskontroll.

LÄS MER: Gränspolisen trappar upp jakt på efterlysta

Två bilar med civila poliser åker före och går in från framsidan. Agenda får inte följa med in och filma men får en ljudupptagning:

– Är det bra? Vi är från polisen. Pratar du ingen svenska? Har du något pass, legitimation? säger en civil polis till en person där inne.

Snart får en av dem följa med ut, och det visar sig att personen inte har några handlingar alls. Till en början verkar han sammarbetsvillig, men plötsligt börjar han springa från polisen. Lite senare hinner poliserna ifatt personen, och ”säkrar” honom, som de kallar det.

”Som att leta efter en nål i en höstack”

Förutom att hålla yttre gräns, alltså bevaka flygplatser, färjeterminaler och landets över hundra gränsövergångar är det gränspolisens jobb att också hitta personer som vistas olovligen i Sverige. En del av dom har fått avslag på sin asylansökan men ändå stannat kvar:

– Från migrationsverket så har vi 17.750 ärenden, av dom är 12.222 avvikna, säger Patrik Engström chef för nationella gränspolissektionen.

– Jo, men det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Patrik Engström.

Bland dom finns den nu gripne uzbeken som misstänks för terrorattentatet på Drottningatan i Stockholm då 4 personer dog, men också barnfamiljer som inte misstänks för brott. Det de har gemensamt är att de håller sig undan.

– Tittar vi historiskt är det naturligtvist extremt osannolikt att de här 12.500 personerna kommer att lämna Sverige. Vi kommer hitta en del av dom, vi kommer verkställa en del av dom. Men om vi tittar lite framåt på grund av dom 163.000 asylansökningarna som togs emot 2015 så kommer polisen dom kommande åren att få ta emot mellan 40 och 60 tusen ärenden överlämnade. ⅔ av dom kommer att vara avvikna, säger Patrik Engström.

”Kommit in i landet och som inte registrerat sig, som inte finns”

En till fastnar i den inre utlänningskontrollen när Agenda följer gränspolisens arbetsplatskontroller. Trots arbetskläder säger han att han inte jobbar.

– Han säger att det finns handlingar i en lägenhet och det ska vi kolla nu. säger Mikael Holmgren.

Efter attentatet på Drottningatan i Stockholm talas det mycket om efterlysta som fått nej på sin asylansökan ¬ men vi hör inte mycket om dem som gränspolisen i Göteborg oftast stöter på och tar i förvar.

TV: Gränspolisen: Akilovs ärende var inte prioriterat

– Vi träffar på dom som har avvisningsbeslut och som är överlämnade till polisen, det händer det också men det är ändå fler av den här kategorin – de som har kommit in i landet och som inte registrerar sig och som inte finns. säger Mikael Holmgren.

– Vi åker dit nu för att kontrolla passhandlingar, säger Mikael Holmgren.

– Det är bedrövligt hur de bor, alltså, säger en civilklädd polis.

– Igendragna fönster och lås och sådär, va, säger gränspolisen Miran Swahn.

– Men hur många bor i det här kyffet? säger Mikael Holmgren.

– Fem stycken, säger dom, säger civilklädd polis från rummet.

”Någon som tjänar pengar på det här”

Inne i rummet, vi inte får följa med och filma, ligger fem madrasser på golvet. Där påträffas ytterligare en person som får följa med. Inte heller han har några handlingar som visar att han får var i Sverige. Senare visar det sig att han är efterlyst i Finland.

– Han förstod det vart det barka, han tog med sig hela resväskan, säger Mikael Holmgren.

– Ja, jo jo men det är ju någon som sagt som tjänar pengar på det här ju, säger Miran Swahn

LÄS MER: Gränspolisen jagar papperslösa barnfamiljer hos socialtjänsten

– De lever illegalt, de jobbar svart och vågar inte berätta det ens. Betalar två och ett halvt tusen för att sova på golvet. Betalar cash till någon som sitter på ett hotell här, säger Mikael Holmgren.

Mot slutet av dagen har totalt tre personer tagna i förvar. Ingen av dem hade avvisningsbeslut från Migrationsverket – alla tre tillhörde kategorin – dom som egentligen inte finns.

– De hittades nu i den här kontrollen och den efterföljande passkontrollen. Annars hade dom kunnat leva här hur länge som helst utan att vi hade kommit på dem, säger Mikael Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet