Foto: TT

Gravid fick fel medicin – barnet dog

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnans barn låg i sätesläge och skulle förlösas med kejsarsnitt. Men istället för att få ett medel för att hindra att värkarbetet skulle sättas igång fick kvinnan en injektion med motsatt effekt.

– Vi beklagar det som hänt. Vi har gjort fel och sådana här saker ska inte hända igen. Det säger Birgitta Mörlin, verksamhetschef för kvinnokliniken på Danderys Sjukhus som har gjort en Lex Maria-anmälan.

Krystvärkar startar

När sjukhuspersonalen upptäckte att barnet i magen låg i en dålig förlossningsposition planerade de ett kejsarsnitt till nästkommande dag. Operationen skulle genomföras när kvinnans fasta varit tillräckligt lång.

En av barnmorskorna fick ordinationen att ge medicinen Bricanyl för att motverka att eventuellt värkarbete började. Av misstag gav barnmorskan istället det värkstimulerande medlet Oxytocin. Misstaget upptäcktes direkt och kvinnan fick då den rätta medicinen, Bricanyl. Trots det startade hennes krystvärkar.

Barnet livlöst

Vid förlossningen fastnar barnets huvud och födseln blir mycket besvärlig. När barnet kommer ut är det livlöst. Vid tre timmars ålder flyttas barnet till Karolinska Universitets sjukhus där det sedan avlider.

Danderyds sjukhus utreder ärendet för att se om det finns rutiner som måste ändras.

– Vi håller fortfarande på att intervjua personer som var närvarande och kommer att ta fram en händelseanalys, säger Birgitta Mörlin.

Stress inte orsak

Misstaget ska enligt sjukhuset inte vara en konsekvens av stressig arbetsmiljö eller barnmorskebrist.

– Vi var fullt bemannade med erfaren personal och det var ingen stress när händelsen inträffade.

Vid situationer som denna, går det inte att göra ett akut kejsarsnitt?

– Generellt sett ja, men hur det har sett ut i det här fallet kan vi inte svara på än, förhoppningsvis kommer utredningen visa detta. Det är viktigt att kvinnor känner sig trygga när de föder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.