Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vissa gravida kan ingå i vaccineringens fas 3 Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Gravida i riskgrupp kan vaccineras i fas 3

Uppdaterad
Publicerad

Hjärt- och kärlsjukdomar, ålder och fetma är några av de riskfaktorer som statsepidemiolog Anders Tegnell nämner som anledning till att vissa gravida kvinnor bör ingå i vaccineringens fas 3.

Riskfaktorer för gravida kvinnor är sjukdomar som påverkar immunförsvaret eller nedsatt lungfunktion. Även hjärt- och kärlsjukdomar som stroke kan innebära ytterligare riskfaktorer, samt sjukdomen KOL och svår astma.

Förutom risksjukdomarna så menar FHM att kvinnor som är äldre än 35 år eller har ett BMI som är högre än 30 och bör ingå i Fas 3.

– Riskfaktorer man vet kan försvåra en graviditet och som man bör ta med sig inför planerandet av vaccineringen av fas 3, kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

Inga studentflak – i år heller

Anders Tegnell meddelade också att det inte kommer att bli aktuellt med studentflak i år, som tillsammans med karnevaltåg tillfälligt förbjudits av Transportstyrelsen. 

– När man sedan ska träffa familj och vänner så bör man göra detta utomhus, berättade statsepidemiologen och hänvisade till att fester räknas som privata sammankomster som max får ha åtta deltagare.

För att undvika större samlingar under skolavslutningar så vill myndigheten att det sker i mindre grupper. Studenttraditioner som utspringning och betygsutdelning bör ske klassvis och bara med elever som är symtomfria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet