Gravida ska undvika att äta blodigt nötkött enligt Livsmedelsverkets nya råd. Foto: Christine Olsson/TT, Vilhelm Stokstad/TT

Gravida varnas för att äta blodig biff

Uppdaterad
Publicerad

Gravida och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar bör undvika att äta lättstekt blodigt nötkött. Det enligt Livsmedelsverkets nya råd efter att ny kunskap om parasiten toxoplasma har tagits fram.

För gravida har råden länge varit att kött från lamm, gris och vilt ska genomstekas innan man äter det. Det är för att undvika att bli smittad av parasiten toxoplasma.

Nu har Livsmedelsverket uppdaterat de tio år gamla råden. Enligt dem ska även nötkött genomstekas, tidigare har det varit okej att äta en blodig biff.

– På senare tid visar olika vetenskapliga undersökningar att man har hittat toxoplasma även i nötkött. Det är inte lika vanligt som i lamm, men man kan inte säga att det absolut inte finns där, säger Åsa Rosenberg, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Rosenberg säger att man sett tecken på att otillräckligt tillagat nötkött kan vara en bakomliggande orsak till att personer drabbats av toxoplasma.

Kan ge synskador

Om en kvinna som inte är immun mot toxoplasmainfektion blir smittad under graviditeten kan barnet få skador. Enligt Åsa Rosenberg är det extremt ovanligt att bebisar drabbas, men det förekommer några fall per år i Sverige.

– Det vanligaste är att bebisen får synskador, antingen direkt eller senare i livet, säger hon.

De nya råden riktar sig även till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar då de är extra mottagliga för att drabbas av toxoplasma.

Frysa in köttet

För den som ändå vill äta en lättstekt blodigare nötköttbit som gravid finns det en lösning, enligt Livsmedelsverket. Köttet ska vara fryst i minst tre dygn i minus 18 grader före tillagning för att ta kål på toxoplasman.

– Då dör eventuella toxoplasmaparasiter. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten, förklarar Åsa Rosengren.

De nya råden om toxoplasma

  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60-65 grader tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 grader, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt, till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami.
  • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

Källa: Livsmedelsverket

Vad är toxoplasma?

  • Parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur.
  • Lammköttet anses vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma.
  • Andra smittvägar är kontakt med katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.