För gravida har råden länge varit att kött från lamm, gris och vilt ska genomstekas innan man äter det. Det är för att undvika att bli smittad av parasiten toxoplasma.
Nu har Livsmedelsverket uppdaterat de tio år gamla råden. Enligt dem ska även nötkött genomstekas, tidigare har det varit okej att äta en blodig biff.
– På senare tid visar olika vetenskapliga undersökningar att man har hittat toxoplasma även i nötkött. Det är inte lika vanligt som i lamm, men man kan inte säga att det absolut inte finns där, säger Åsa Rosenberg, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Rosenberg säger att man sett tecken på att otillräckligt tillagat nötkött kan vara en bakomliggande orsak till att personer drabbats av toxoplasma.
Kan ge synskador
Om en kvinna som inte är immun mot toxoplasmainfektion blir smittad under graviditeten kan barnet få skador. Enligt Åsa Rosenberg är det extremt ovanligt att bebisar drabbas, men det förekommer några fall per år i Sverige.
– Det vanligaste är att bebisen får synskador, antingen direkt eller senare i livet, säger hon.
De nya råden riktar sig även till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar då de är extra mottagliga för att drabbas av toxoplasma.
Frysa in köttet
För den som ändå vill äta en lättstekt blodigare nötköttbit som gravid finns det en lösning, enligt Livsmedelsverket. Köttet ska vara fryst i minst tre dygn i minus 18 grader före tillagning för att ta kål på toxoplasman.
– Då dör eventuella toxoplasmaparasiter. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten, förklarar Åsa Rosengren.