”Gravide mannen” invigningstalar på Pride

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sen väckte han stor uppmärksamhet som den gravida mannen. Efter att ha fött tre barn är nu Thomas Beatie i Sverige för att tala på Prides invigning. -Jag ville vara man och jag ville ha barn, säger Thomas Beatie till Rapport.

Thomas Beati föddes i en kvinnokropp. I slutet av 90-talet genomgick han könskorrigerande behandlingar för att ändra sitt juridiska kön.

Han opererade bort brösten och intog manligt könshormon. Men han valde att behålla sina reproduktiva kvinnliga organ. Det vill säga livmoder och äggstockar.

Så småningom träffade han Nancy, som idag är hans fru. Hon kunde själv inte få barn.

-Vi träffades och ville båda ha barn. Men det var bara han som kunde, säger Nancy Beatie.

Dödshotades

Genom inseminering blev Thomas gravid och i takt med att magen växte, växte också omgivningen reaktioner.

Grannarna var stöttande men ju längre nyheten om den gravida mannen spreds blev reaktionerna alltmer hotfulla. På internet kom till och med dödshot.

-Det kan göra en galen inuti när människor säger att de vill döda ens barn. Jag och Nancy insåg att det finns mycket hat i världen och att det finns människor med vitt skilda åsikter. Men det kommer inte stoppa oss från att vara de vi är, säger Thomas Beatie.

Förbjudet i Sverige

I Sverige finns en lag från 1972 som hindrar transsexuella män att behålla sina kvinnliga reproduktiv aorgan om de vill byta sitt juridiska kön.

För att göra det måste man nämligen vara myndig, ogift, svenska medborgare och steril.

-Den lagen tillkom under en tid då vi också hade andra lagar som krävde sterilisering av andra grupper men det här är den enda gruppen som nu är kvar och det är en lag som borde blivit historia för länge sedan, säger Ulrika Westerlund, RFSL.

-Hade vi bott i Sverige hade vi inte kunnat ha den familj vi har i dag. Jag tycker att det är en mänsklig rättighet även för transpersoner att kunna föda ett biologiskt barn.

Malin Lundgren

malin.lundgren@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.