Jessica Tidlund, från Gävle, var innan graviditeten en aktiv långdistanslöpare. Idag kan hon inte promenera mer än ett par kilometer utan att drabbas av fruktansvärda buksmärtor. Från att springa flera mil i veckan vågar hon inte lämna sitt hem i fruktan av att hennes mage ska kollapsa. Hon lider utav rektus diastas.
– Det är hemskt. Det är fruktansvärt. Man undrar ju, törs man åka utomlands eller åka bort. Kommer magen braka ihop, säger Jessica Tidlund.
”Bra för dig själv och ditt barn”
När hon tecknade gravidförsäkringen hos Folksam valde hon den utökade försäkringen, eftersom hon väntade tvillingar ville hon ha en heltäckande försäkring som även skulle ge henne ett bra skydd.
Då marknadsförde sig Folksam så här:
”Att bli förälder är ett stort kliv. Ta ett litet steg till och skaffa en riktigt bra försäkring för dig själv, ditt barn och din partner. Vår gravidförsäkring finns i två varianter; ett kostnadsfritt grundskydd och en utökad, rekommenderad försäkring.
Grundskyddet är en begränsad olycksfallsförsäkring för den gravida och barnet och vi rekommenderar alltid att köpa det utökade skyddet som är rejält förstärkt med mycket innehåll.”
Dåligt skydd för den gravida
Marknadsföringen ger intryck av att försäkringen ska täcka dig som är gravid, ditt barn och partner. Men som gravid eller nybliven mamma så finns det mycket som den inte täcker, till exempel rektus diastas.
– Jag blir lite upprörd över att man vet om ett problem, ett vanligt förekommande problem, men att försäkringsbolagen är så fula att de i en klausul skriver bort sig från att kunna hjälpa personer som får dem här problemen, säger Jessica Tidlund.
Främst en försäkring för barnet
Christina Meder som är jurist på Konsumenteras försäkringsbyrå är kritisk mot Folksams marknadsföring.
– Den kan lova mer än vad försäkringen omfattar. Den här kräver att man får mer information, att man förstår att man måste läsa vidare. Jag tror att det är viktigt att man fokuserar på att det största skyddet finns i försäkringen för barnet. Det är barnet och fostret som är i fokus, säger Meder.
Läs mer:
Se hela inslaget i Plus den 24 mars, 21:00 i SVT1 – eller i SVT Play.
Rektus diastas
När en kvinna blir gravid delar magmusklerna på sig i takt med att barnet växer, så kallat rektus diastas. Oftast drar muskler ihop sig igen efter förlossningen, men för vissa gör de inte det. Detta kan orsaka stora besvär. 30-40% har en så kallad breddökad rektus diastas, men alla söker inte vård.
Se mer om gravidbesväret i klippet.