Foto: SVT

Greider: De flirtar med rasistiska grupper

Publicerad

I Danmark har en S-kampanj om hårdare asylregler skapat debatt. I Aktuellt möttes två svenska socialdemokratiska debattörer med helt skiljda åsikter i frågan.

”Kommer du till Danmark ska du arbeta!” Det är budskapet i de danska socialdemokraternas senaste kampanj där de betonar att de vill ha hårdare asylregler och fler krav på invandrare. Kampanjen har skapat debatt, även i Sverige, och S-debattörers åsikter går isär om huruvida den har rasistiska undertoner eller ej.

En som ratar kampanjen är Göran Greider, ledarskribent på socialdemokratiska Dala-Demokraten.

– Jag blir väldigt upprörd av deför att det känns som danska socialdemokratin försöker flirta med rasistiska rörelser. Maktcynism är vad det handlar om. Man pekar ut invandrare och säger att de ska jobba. En grupp där det ingår barn, och skadade. Man sänker sig lågt, säger Göran Greider, och fortsätter:

– Jag är själaglad över att den svenska socialdemokratin aldrig skulle ta det steget, och det är en stor seger för humanismen att det ser ut på det sättet.

”Snurrig verklighetsuppfattning”

Men det här håller inte en annan socialdemokratisk opinionsbildare med om, nämligen Widar Andersson, chefredaktör på tidningen Folkbladet i Norrköping. Han tycker att danska socialdemokraternas kampanj är i linje med en klassisk S-hållning.

– Göran har en snurrig verklighetsuppfattning. Det här är en klassisk socialdemokratisk hållning från långt tillbaka i tiden. Lagom invandring föder välstånd och integration, men för mycket invandring föder fattigdom och segregation, och det är det vi ser nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.