Klimataktivisten Greta Thunberg med Fridays for Future på Mynttorget vid en demonstration. Foto: Pontus Lundahl/TT

Greta Thunberg och hundratals unga stämmer staten

Publicerad

Drygt 600 svenska barn och ungdomar stämmer genom organisationen Aurora svenska staten, rapporterar Dagens Nyheter.

Bakgrunden till stämningen, som har förberetts i två år och som lämnas in på fredagen, är att ungdomarna anser att den svenska klimatpolitiken är olaglig.

– Om statens klimatåtgärder brister nu så hotar de våra mänskliga rättigheter i framtiden. Det är en juridisk skyldighet som staten rättsligt kan ställas till svars för. Därför stämmer vi dem, säger juriststudenten Ida Edling till tidningen.

Hon har varit med och tagit fram stämningsansökan. En annan som står bakom initiativet är klimataktivisten Greta Thunberg.

Enligt Aurora brister staten på flera punkter, bland annat saknas undersökningar gällande hur stor andel av det globala klimatarbetet som Sverige ska stå för.

Liknande stämningar har lämnats in i andra europeiska länder. I både Tyskland och Nederländerna vann aktivisterna i rätten mot regeringen i respektive stat, vilket tvingade de båda ländernas företrädare att skärpa klimatmålen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.