Från skolstrejk till tomatsoppa på kända konstverk – i klippet får du höra varför klimatrörelsen blivit mer radikal.

Aktivisten: Därför har klimatrörelsen blivit mer radikal

Uppdaterad
Publicerad

Från skolstrejk till vägblockader och tomatsoppa på tavlor. När COP27 avslutas idag, fyra år efter att Greta Thunberg satte sig och strejkade utanför riksdagen är det en annan, radikalare klimatrörelse som breder ut sig.

Idag avslutas klimatkonferensen COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten. I höst är det också fyra år sedan Greta Thunberg började skolstrejka utanför Sveriges riksdag, det som blev startskottet för en ny global klimatrörelse.

2019 var rörelsen som störst, då klimatstrejkade hundratusentals personer runt om i världen. 19-åriga Moa var en av dem som engagerade sig.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

– Det var en hajp som bara växte och växte. Vi tänkte att det här kommer att leda till förändring. Sedan kom covid och då glömdes klimatkrisen lite bort, säger hon.

Nya metoder för klimatrörelsen

Jonathan Josefsson forskar om klimatrörelsen och ungas politiska deltagande vid Linköpings universitet.

– Pandemin gjorde att Fridays for future fick flytta online. Efter pandemin var det svårt för dem att återhämta sig, och antalet koordinerade protestaktioner har minskat, säger han.

Det senaste året har vi i stället kunnat se hur svenska klimataktivister rusar upp på scenen under ”Allsång på Skansen”, blockerar vägar och limmar fast sig på landningsbanor på flygplatser. I flera europeiska städer har aktivister från bland andra organisationerna ”Just stop oil” och ”Letzte generation” limmat fast sig i kända konstverk i protest mot fossilsamhället.

– Ur ett svenskt och nordeuropeiskt perspektiv kan man säga att klimatrörelsen blivit mer radikal och konfrontativ. Jag tror att det finns ett underliggande missnöje och en frustration över brist på framsteg sedan förra klimattoppmötet.

Moa är inne på samma spår:

– Vi rör oss mot mer desperata metoder. Gamla metoder blir urvattnade, media tröttnar och klimatkrisen blir bara mer och mer kritisk, säger hon.

Medveten om att det är provocerande

Moa var inte delaktig i Återställ våtmarkers kritiserade aktion i augusti. Däremot har hon varit med på andra vägblockader, i Stockholms innerstad och på motorvägar. Hon var också med på en blockad mot Preems raffinaderi i Göteborg i augusti.

Många blir ju irriterade på klimataktivister när de blockerar vägar, till exempel. Är det ett effektivt sätt att påverka klimatpolitiken?

– Jag är medveten om att det är väldigt provocerande. Men det är ju den här irritationen som har gett Återställ våtmarker så mycket uppmärksamhet. Och genom den här uppmärksamheten, som ofta varit negativt vinklad, har det ofta anslutit sig nya till rörelsen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet