Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under en klimataktion framför Riksdagshuset i Stockholm lyftes Greta Thunberg bort av polis. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Greta Thunberg släpas bort från riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg och flera andra klimataktivister har burits bort av poliser efter att ha blockerat ingångarna i en aktion för klimatet. Enligt polisen har sju av aktivisterna anmälts.

Aktivisterna hade satt sig utanför riksdagshuset och vägrade flytta på sig. Efter flera minuter släpades flera av aktivisterna, inklusive Thunberg, undan av polis.

– Jag tycker att våra lagar skyddar fel saker. Jag tycker att våra lagar borde finnas till för att skydda människors välmående, och inte företags rättigheter att förorena planeten, säger Greta Thunberg.

Dag två av aktionen

Aktionen påbörjades på måndagen. Enligt polisen har aktivisterna inte fått tillstånd för demonstrationen, och händelsen kommer att leda till en anmälan om brott mot ordningslagen.

Aktivisterna lämnade frivilligt platsen på måndag förmiddag, och kom tillbaka tisdag morgon.

– Riksdagen och de folkvalda är förstås en grundläggande del av demokratin, men det är också rätten att demonstrera, säger hon.

I ett pressmeddelande gruppen släppte på måndagen står det att blockaden gjordes för att ”synliggöra att människor dör och skadas idag till följd av klimatkatastrofer, krig och ojämlik resursfördelning”.

Polisen: Sju aktivister har anmälts

Enligt Stockholmspolisen är ingen gripen i nuläget. Sju personer har anmälts för ej hörsammande av ordningshållande befallning, då de vägrat flytta på sig efter att polisen bett dem göra det.

Enligt Anders Bryngelsson, presstalesperson för Stockholmspolisen, togs några av aktivisterna in i en polisbil för ett förhör, men de åkte inte bort från platsen i polisbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.