Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blockerar Greta Thunberg ingången till riksdagen Foto: SVT

Huvudingångarna till riksdagen blockerades – Greta Thunberg på plats

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg och ett tjugotal andra personer blockerade under måndagen de två huvudingångarna till riksdagen i en aktion för klimatet.

– Just nu sitter vi här men vi kommer fortsätta kampen så länge det behövs, sade Greta Thunberg till SVT Nyheter.

Vid riksdagen ska det även ha funnits ett antal klimatforskare för att visa sitt stöd för blockaden, enligt ett pressmeddelande från aktivisterna.

Det var ett tjugotal personer som blockerade ingångarna, enligt polisens presstalesperson Daniel Wikdahl. Demonstrationen har inte inte fått tillstånd av polisen och kommer leda till en anmälan om brott mot ordningslagen.

Den allmänna sammankomsten upplöstes vid lunchtid utan att polis behövde ingripa.

Lugnt på plats

De som ville in i riksdagen hänvisas till andra ingångar, enligt SVT Nyheters reporter Ulf Hambraeus, befann sig på platsen.

– Det är ett antal poliser och ordningsvakter som går omkring och kommunicerar med aktivisterna. Det är väldigt lugnt. Inte hetsigt från något håll egentligen, sade han.

Daniel Wikdahl uppgav att polisen lät aktivisterna sitta kvar vid ingångarna till riksdagen.

– Det blir en bedömningsfråga hur länge man får använda sig av sina grundlagsskyddade rättigheter, sade han.

Thunberg: ”Planetärt nödläge”

I pressmeddelandet från aktivisterna står det att blockaden gjordes för att ”synliggöra att människor dör och skadas idag till följd av klimatkatastrofer, krig och ojämlik resursfördelning”.

Greta Thunberg menar att blockaden gjordes för det ”planetära nödläget”. Hon menar att alla länder har ett ansvar för klimatet och därmed även svenska folkvalda politiker.

– Vi ser det som en demokratisk skyldighet som medborgare i en demokrati att agera när de folkvalda agerar på ett sätt som direkt orsakar skada och utsätter folk för risk för sin säkerhet och sina liv, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.