Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när klimataktivisten stormar scenen under COP28. Foto: SVT

”Indiens Greta” om aktionen på COP28: Frustrerad och arg

Uppdaterad
Publicerad

Licypriya Kangujam har kallats för Indiens Greta Thunberg – och blev världsberömd över en natt när hon stormade scenen på COP28.

– Jag var verkligen frustrerad och arg över bristen på politisk vilja hos våra ledare, säger Licypriya Kangujam.

När Licypriya kom tillbaka till Indien från klimattoppmötet hyllades hon som en hjälte för sin aktion på klimattoppmötet, och antalet följare på sociala medier exploderade.

– Vi kan använda sociala medier som ett kraftfullt verktyg för att höja vår röst och för att höja klimatkunskapen, säger hon.

COP28

Hon har fått mängder av utmärkelser och träffat ledare från hela världen. På väggarna trängs foton på Licypriya med påven, kungligheter, presidenter och statsministrar. Men hennes vardag i förorten till Delhi är långt från mingel med världsledare.

När SVT träffar Licypriya är hennes skola stängd på grund av luftföroreningar. Men att Delhi har den sämsta luften i världen – får Licypriya att vilja kämpa ännu mer.

– Vi kan inte ens se solen tydligt, så vi måste sluta bränna fossila bränslen, säger Licypriya Kangujam.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet