Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya klimatavtalet klubbades på onsdagsförmiddagen i Dubai. Foto: SVT/TT, Kamran Jebreili

Så påverkas Sverige av nya klimatavtalet

Publicerad

Världen ska ”ställa om” från fossila bränslen heter det i det nya klimatavtalet som klubbades igenom på FN-mötet COP28 i Dubai.

Men avtalet tvingar egentligen inga länder att minska sina utsläpp.

– Syftet är att det ska vara mer pinsamt, särskilt för rika länder som Sverige, att ha en politik som inte gör att utsläppen minskar, säger SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg.

Det nya klimatavtalet har gett blandade reaktioner världen över. ”Början på slutet för oljan” säger vissa medans de hårdast drabbade ö-nationerna menar att avtalet bara är ”business as usual”. En sak är säker, att fossila bränslen ska fasas ut men hur lång tid det ska ta är oklart.

Sverige har redan kommit långt i att ställa om från fossila bränslen men avtalet fokuserar särskilt på att länderna ska accelerera sina insatser under det här årtiondet.

COP28

– Den svenska politiken där man just nu sänker skatten på bensin och minskar reduktionsplikten är inte riktigt det som avtalet gillar, säger Johan Zachrisson Winberg.

Kärnkraft och koldioxidinfångning är däremot två saker som får tummen upp i avtalet. Båda punkter kan vara positiva för Sverige när regeringen öppnat för mer kärnkraft och den svenska cementindustrin som redan har planer för teknik som kan fånga in och lagra koldioxid.

Hör mer om hur det nya klimatavtalet påverkar Sverige i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet