Foto: TT

Gripenplan i olycka – piloter sköt ut sig

Uppdaterad
Publicerad

Ett Gripenplan som hyrs av Ungern har i samband med att det skulle landa under en militärövning i Tjeckien glidit av landningsbanan. De två piloterna ska ha hunnit skjuta ut sig och uppges vara oskadda.

– Det är ett ungerskt plan som inte var med i själva övningen, utan flög vid sidan om. Båda piloterna har skjutits ut, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till TT.

Piloterna uppges vara oskadda men har genomgått läkarundersökning. Väderförhållandena ska ha varit normala vid olyckan och det är oklart vad som orsakade kraschen.

– Det är för tidigt att säga, det får den ungerska haverikommisionen utreda, säger Philip Simon.

Saab beredda att bistå

Piloterna förmådde inte få stopp på planet vid slutet av landningsbanan, uppger Magdalena Dvorakova, talesperson för den tjeckiska generalstaben.

Sebastian Carlsson, presstalesperson på Saab, säger till TT att företagets roll nu är att bidra med underlag och fakta om det skulle behövas i utredningen av olyckan.

– Det finns oerhört rigorösa processer om någon form av incident uppstår, där ländernas myndigheter går igenom och tittar väldigt noga på vad som har hänt, säger han.

Kan ha berott på tekniska problem

Kraschen ska ha inträffat vid 13:40 på tisdagen vid militärbasen i Caslav, drygt sju mil öster om Prag, skriver den tjeckiska nyhetssajten Novinky.

Även om det förekommer uppgifter att kraschen berott på tekniska problem säger talesmannen för det tjeckiska försvarsdepartementet att mer information behöver samlas in innan man kan veta exakt vad som orsakat kraschen.

Sverige deltar i militärövningen

Militärövningen, som heter Lion Effort, är en återkommande övning tillsammans med nationer som har Jas 39 Gripen. I år deltar Sverige, Tjeckien och Ungern. Även Thailand deltar, men endast med piloter. Utöver Gripenländerna deltar Tyskland och Polen i årets övning.

– Sverige medverkar med elva plan och 109 personer i övningen, säger Philip Simon till SVT Nyheter.

Både Tjeckien och Ungern hyr 14 Gripenplan av Sverige. Ungern kommer enligt avtal att köpa planen från Sverige 2026.

Planet har hyrts ut av Sverige genom Försvarsexportmyndigheten (FXM). Enligt FXM:s kommunikationschef Sofia Karlberg är det ännu för tidigt att gå in på hur kontraktet mellan Sverige och Ungern påverkas av kraschen och att man måste invänta haveriutredningen.

Tidigare Jas-olyckor

1989

Det första exemplaret voltar och kraschar vid landning på Saabs flygfält i Linköping. Senare konstaterar Haverikommissionen brister i det datorbaserade styrsystemet.

1993

Under stor dramatik kraschade ett Gripen-plan på Långholmen i Stockholm under en uppvisning på Flygets dag. Planet störtade 30 meter från Västerbron inför tusentals människor. Piloten sköt ut sig med katapultstolen. Han var den samma som flög det plan som kraschade 1989.

1999

Den tredje gången ett Gripen kraschade, när ett av flygvapnets plan störtade i Vänern under en övning med ett annat Gripenplan. Piloten klarade sig oskadd.

2005

Ett Jas 39 Gripen-plan från F17 störtade i havet söder om Utklippan utanför Karlskrona i samband med en stridsövning.

2007

Ett Gripen-plan havererade i samband med en luftvärnsövning utanför Älvsbyn i Norrbotten då planets katapultstol ofrivilligt lösts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.