Svenska Jas-olyckor vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens olycka i Tjeckien där ett Jas Gripen-plan gled av landningsbanan i samband med landning är inte den första som det svenska stridsflygplanet har varit med om. De två första krascherna inträffade dessutom framför rullande kameror och uppmärksammades därför stort i svenska medier.

Här är några av de olyckor som Jas Gripen-plan varit med om:

1989

Det första exemplaret voltar och kraschar vid landning på Saabs flygfält i Linköping. Senare konstaterar Haverikommissionen brister i det datorbaserade styrsystemet.

1993

Under stor dramatik kraschade ett Gripen-plan på Långholmen i Stockholm under en uppvisning på Flygets dag. Planet störtade 30 meter från Västerbron inför tusentals människor. Piloten sköt ut sig med katapultstolen. Han var den samma som flög det plan som kraschade 1989.

1999

Den tredje gången ett Gripen kraschade, när ett av flygvapnets plan störtade i Vänern under en övning med ett annat Gripenplan. Piloten klarade sig oskadd.

2005

Ett Jas 39 Gripen-plan från F17 störtade i havet söder om Utklippan utanför Karlskrona i samband med en stridsövning.

2007

Ett Gripen-plan havererade i samband med en luftvärnsövning utanför Älvsbyn i Norrbotten då planets katapultstol ofrivilligt löstes ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.